Η επένδυση στο Ελληνικό, οι καθυστερήσεις και η παρέμβαση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η επένδυση στο Ελληνικό, οι καθυστερήσεις και η παρέμβαση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
6

Τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ζήτησαν χθες 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους στη Βουλή. Η συγκεκριμένη παρέμβαση προκάλεσε αντιδράσεις, ιδιαίτερα καθώς μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση είναι ο Νίκος Φίλης αλλά και στελέχη της κίνησης των «53» - άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Δημοκρατική Συμπαρατάξη τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι «με υπογραφή Τσίπρα σταματά ξανά η επένδυση του Ελληνικού και χάνονται 75.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οι βουλευτές πάντως επισημαίνουν ότι με τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου «δεν ακυρώνεται η δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας». 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα, κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η Επιτροπή, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πολυετή αγώνα για «τη σωτηρία του χώρου». Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, όσο η υπόθεση θα είναι νομικά εκκρεμής, δεν θα είναι εφικτή η παράδοση του Ελληνικού, καθώς η σύμβαση ορίζει ότι η έκταση θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερη από κάθε χρήση και με επιλυμένα όλα τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα.

Να οριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ελληνικό ζητούν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖA

Ειδικότερα, οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Όπως υπογραμμίζουν, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εγκρίσεων για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (έκταση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και παράκτιας ζώνης) και την έναρξη κατασκευής της επένδυσης, απαιτείται να ολοκληρωθούν μία σειρά θεσμικών βημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα, με σκοπό τη νομική κατοχύρωση της επένδυσης, τη βέλτιστη ανάπτυξή της ως προς την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοσή της και την αποφυγή εμπλοκών λόγω μελλοντικών δικαστικών προσφυγών.

«Ένα από αυτά τα θεσμικά βήματα, είναι ο ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες».

«Αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)», προσθέτουν.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου», τονίζουν, μεταξύ άλλων.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Δημαράς, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αστέριος Καστόρης, Γιώργος Κυρίτσης, Θέμης Μουμουλίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρίλαος Τζαμακλής και Νίκος Φίλης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης είναι διαθέσιμο εδώ

Κωνσταντινόπουλος: Με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης σταματά η επένδυση στο Ελληνικό

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μετά την κατάθεση της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Με υπογραφή Τσίπρα σταματά ξανά η επένδυση του Ελληνικού και χάνονται 75.000 νέες θέσεις εργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης "αναδείχθηκε" σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως "λαγός" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού», επισήμανε στη δήλωσή του και πρόσθεσε ότι η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «έγινε κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 Βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των "53"».

«Εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις Κ.Ο. της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 δις ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτω για το συγκεκριμένο θέμα», υπογραμμίζει ακόμα.

«Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε επισημάνει ότι ένας υπάλληλος του Δασαρχείου και η Αρχαιολογία σταματούν την επένδυση, με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και επιβεβαιωθήκαμε από την ερώτηση των 18. Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μια κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Προσφυγή στο ΣτΕ από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα, κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Η αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις 13/2/2017, αφορά, «νεότερα μνημεία, πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως: το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα, πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Όπως συμπληρώνει η Επιτροπή, «την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)».

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η αίτηση ακύρωσης συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, Δημήτρη Μπελαντή και αναφέρεται κυρίως «στην πολλαπλή παραβίαση των διατάξεων του νόμου για τα διατηρητέα νεότερα κτίρια και τις αρχαιότητες (ν. 3028/2002) καθώς και στην πλημμελή και εσφαλμένη αιτιολογία της απόφασης της υπουργού να μην χαρακτηρίσει τα κτίρια ως διατηρητέα. Η αίτηση στηρίζεται στη σύμφωνη με την κήρυξη/χαρακτηρισμό θέση αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και σε αναλυτική έκθεση τεκμηρίωσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών ΕΜΠ».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πολυετή αγώνα για τη σωτηρία του χώρου, «βασιζόμενη στις αρχές του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και της τήρησης των κανόνων δικαίου, που δυστυχώς έχουν συρρικνωθεί δραστικά στη μνημονιακή εποχή».

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ζητήματα αυτά είναι ακόμα πολύ «ζωντανά»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ζητήματα αυτά είναι ακόμα πολύ «ζωντανά»

Το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε, είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε η Σακελλαροπούλου στον Σταϊνμάιερ- «Το θέμα θεωρείται λήξαν», απάντησε

Πολιτική / Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε η Σακελλαροπούλου στον Σταϊνμάιερ- «Το θέμα θεωρείται λήξαν», απάντησε

Το βράδυ, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου Σταϊνμάιερ και της συζύγου του, Έλκε Μπούντενμπέντερ, στο Προεδρικό Μέγαρο
LIFO NEWSROOM
Βόζεμπεργκ για Τέμπη: Τον ενδεχόμενο ή τον άμεσο δόλο κανείς δεν μπορεί να τον αποδεχθεί

Πολιτική / Βόζεμπεργκ προς Καρυστιανού: Τον ενδεχόμενο δόλο για Τέμπη κανείς δεν μπορεί να τον αποδεχθεί

Όσο πόνο κι αν νιώθει κανείς για την απώλεια του παιδιού του, δεν μπορεί να στηρίξει ότι υπήρχε δόλος και να λέει ότι δεν πιστεύει στη δικαιοσύνη, επειδή δεν κατηγορείται ο Καραμανλής, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 
LIFO NEWSROOM