Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ για τον θάνατο του Kώστα Σημίτη: Η ένταξη στο ευρώ και η κριτική

Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ για τον θάνατο του Kώστα Σημίτη: Η ένταξη στο ευρώ και η κριτική Facebook Twitter
Κώστας Σημίτης/ Eurokinissi
0

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

O Kώστας Σημίτης βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους. Ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε λίγο πριν τις οχτώ το πρωί της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης. Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004. Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της». Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθρογραφία.

Το πρακτορείο Reuters γράφει πως παρά το γεγονός ότι τότε αποδόθηκε στον Σημίτη ο περιορισμός των διογκωμένων κρατικών δαπανών, οι επικριτές λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να πατάξει τη διαφθορά. Το 2012, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, συνεχίζει το Reuters, ο Σημίτης στο βιβλίο που εξέδωσε, επέκρινε τον χειρισμό της κρίσης από Έλληνες πολιτικούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατηγόρησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έκανε τα στραβά μάτια στις υπερβολικές δαπάνες του συντηρητικού διαδόχου του.

Γαλλικό Πρακτορείο: «Άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας»

Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά της χούντας των «συνταγματαρχών» (1967-74) και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για οκτώ χρόνια (1996-2004), άφησε το στίγμα του στην ιστορία της χώρας του κυρίως δουλεύοντας για την είσοδό της στο ευρώ το 2001, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδοντας την είδηση του θανάτου του σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Σε εκτενές ρεπορτάζ του, το AFP σημειώνει ότι το 2001 η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Το 2003, η Αθήνα προήδρευσε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία γνώρισε τότε τη μεγαλύτερη διεύρυνση έως σήμερα, με την ένταξη 10 νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του ιστορικού της συμμάχου.

Σε συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία, ο Κώστας Σημίτης «οδήγησε την Κύπρο στη μεγαλύτερη επιτυχία της από το 1960: στην απόφαση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2002 στην Κοπεγχάγη», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανακοίνωσή του. Η κληρονομιά των δύο κυβερνήσεων Σημίτη, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, παρά τα σημαντικά έργα που έγιναν στη χώρα και τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αμαυρώθηκε αργότερα από τις έρευνες για μια μεγάλη χρηματιστηριακή φούσκα και σκάνδαλα διαφθοράς. Μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία το 2010, πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναρωτήθηκαν εάν η Αθήνα δεν είχε παραποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία μια δεκαετία νωρίτερα για να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης υπερασπίστηκε σθεναρά τον απολογισμό του έργου του στο βιβλίο του «Ο Εκτροχιασμός» (εκδόσεις Πόλις) για την ελληνική κρίση χρέους, που κυκλοφόρησε το 2012, επιμένοντας στο γεγονός ότι η Αθήνα είχε καταβάλει «τιτάνια» προσπάθεια για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ευρωζώνη. «Ανεξάρτητα από το πώς μετράει κανείς τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το δημόσιο έλλειμμα (της Ελλάδας) μειώθηκε κατά δέκα μονάδες στο 2,5% (του ΑΕΠ) το 1999», το οικονομικό έτος στο οποίο η Ελλάδα στήριξε την είσοδό της, είχε υποστηρίξει.

Le Monde - Liberation: «Καθοριστικός ο ρόλος στην υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα»

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι ο εκλιπών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα το 2001 και συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Liberation τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σύμβολο μιας μεταρρυθμιστικής και φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς.

Γερμανικό Πρακτορείο: «Ο Σημίτης προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα του»

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ρεπορτάζ του σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα του και να μειώσει τη γραφειοκρατία σύμφωνα με το μότο του «Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης». Αναφέρεται επίσης στην αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας σημειώνοντας ότι κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη διαφεύγοντας στη Γερμανία ως εξόριστος χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM