Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα του Γερμανικού τύπου, ίσως δείχνει κάποια αλλαγή στο σκληρό προφίλ των πρωτοσέλιδων για την Ελλάδα, σύμφωνα με το www.isotimia.gr. Το Spiegel Online έχει τη φωτογραφία μιας ζητιάνας και τον τίτλο «Θα μπορούσαν οι Γερμανοί να επιβιώσουν από μια κρίση όπως η ελληνική;», και παραθέτει ιστορίες νεόπτωχων Ελλήνων με ρεπορτάζ σε περιοχή του Πειραιά, όπου όπως σημειώνει στην παραλιακή βλέπεις πολυτελή αυτοκίνητα έξω από εστιατόρια αλλά στα στενά οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν.
Ο γερμανικός Τύπος γενικότερα φαίνεται να συμφωνεί πως η Ελλάδα έχει «ξεζουμιστεί» και αναφέρει ότι είναι πια ώρα για μέτρα, όχι λιτότητας αλλά ανάπτυξης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι η Άνκελα Μέρκελ ενισχύθηκε πολύ δημοσκοπικά από τότε που άρχισε να μιλά πιο σκληρά για την Ελλάδα.
Η αριστερίζουσα Die Tageszeitung γράφει: "Στη Γερμανία, υπάρχει η αίσθηση ότι οι Έλληνες πρέπει να κατηγορηθούν (για το ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται). Υπάρχει η γενική υποψία ότι οι Έλληνες απλώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση. Αλλά θα μπορούσαν οι Γερμανοί; Θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μία κρίση σαν την ελληνική;...Είναι ανούσια τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Τα θύματα δεν είναι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι διεθνείς πιστωτές τους, τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα κοστίσει χρήματα...Πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη''.
Η κεντρο-αριστερή Süddeutsche Zeitung αναφέρει: "Ισως αν η Ελλάδα καταρρεύσει ολοκληρωτικά, να βρεθεί επιτέλους η κοινή θέληση για αναμόρφωση της χώρας... Οι άνθρωποι (στην πλούσια 'μεριά' της ευρωζώνης) ρωτούν γιατί η Γερμανία να βοηθήσει ξανά την Ελλάδα.. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως παραβλέπει το γεγονός πως η ευρωζώνη δεν είναι μια ένωση ίσων. Η ελληνική κρίση χρέους δεν προκλήθηκε μόνο από τις υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, αλλά και από την υπερκατανάλωση, απ' την οποία ωφελήθηκαν γερμανικές επιχειρήσεις όπως η BMW και η Bosch. Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί να το θυμόμαστε όλοι αυτό.''
Η συντηρητική Die Welt επισημαίνει: "Είναι προφανές ότι είναι πλέον πολύ αργά για να σωθεί η Ελλάδα μέσω επιπλέον πακέτων διάσωσης...Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καθυστερούν την αναπόφευκτη χρεοκοπία...Για τους σημερινούς ηγέτες, η πιο απλή λύση ίσως να είναι το 'βλέποντας και κάνοντας', διογκώνοντας έτσι το πρόβλημα. Για την Ευρώπη όμως αυτό είναι ο λάθος δρόμος, καθώς η Ελλάδα θα προκαλέσει τελικά μεγαλύτερη ζημιά''.
Στην επιχειρηματική καθημερινή εφημερίδα Handelsblatt, ο διευθυντής του think tank Bruegel, Jean Pisani-Ferry, σημειώνει σχετικά με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο στην ΕΕ: "Αυτή η στρατηγική αποτελεί υψηλό ρίσκο. Είναι αλήθεια πως οι κυβερνήσεις χρειάζονται κίνητρα για να πράξουν, αλλά πρέπει επίσης να μπορούν να δείξουν στους πολίτες τους ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Αν μετά από λίγους μήνες δημοσιονομικής προσαρμογής και επώδυνων μέτρων, η παραγωγή υποχωρήσει, η ανεργία αυξηθεί και οι προοπτικές επιδεινωθούν, οι κυβερνήσεις θα χάσουν τη στήριξη του λαού. Τότε, οι μεταρρυθμίσεις θα σταματήσουν, όπως έγινε στην Ελλάδα...Χρειάζεται αποτελεσματικό πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την ευρωζώνη...από τη χαμηλή ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη θα διακινδυνεύσει σύντομα όλη η ΕΕ''.
Πηγή: «Ισοτιμία»
σχόλια