Ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη χώρα μας εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Σε συνέντευξή του στην Saarbruecker Zeitung, ο κ. Γκάμπριελ τονίζει ότι όποιος πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πρέπει «να καταλάβει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο», αφού όπως εξηγεί, «κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».
Εκτιμά ακόμη ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται ώθηση της ανάπτυξης, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη κρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα, όπως λέει, τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα να μην έχουν αποτελεσματικότητα.
Στο μεταξύ, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα, θέτοντας ζήτημα τήρησης των δεσμεύσεων, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα και την ακεραιότητα στην Ευρωζώνη. Καθιστούμε επίσης σαφές, ότι θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις της.», τονίζουν χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή τους προς τους G 20, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, την ώρα που οικονομικοί και θεσμικοί παράγοντες, κινούνται σε άλλο μήκος κύματος.
Ο οίκος Fitch θεωρεί απίθανη την ελληνική έξοδο από το ευρώ, εξηγώντας, πως σε μια τέτοια περίπτωση, το αξιόχρεο άλλων μελών της νομισματικής ένωσης θα δεχόταν μεγάλη πίεση. Και το bloomberg, εκτιμά πως το σοκ μιας τέτοιας εξόδου, θα έφτανε ως την Κίνα.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του, για το ενδεχόμενο διορισμού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία του eurogroup και τάσσεται εκ νέου υπέρ της ανάπτυξης, λέγοντας πως οι λαοί της Ευρώπης έχουν κουραστεί από το κλίμα λιτότητας, χωρίς προοπτικές.
Εν αναμονή των ελληνικών εκλογών εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει, μέσω του εκπροσώπου της Αμαντέου Αλταφάζ, πως η Τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα, έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
« Είναι ξεκάθαρο πως μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει περιορισμένο χώρο για ελιγμούς. Χρειάζεται να έχουμε έναν εταίρο, ο όποιος να είναι σε θέση να συζητήσει όλα τα στοιχεία με την τρόικα. επομένως, δεν έχω ημερομηνία», υπογράμμισε ο κ. Αλταφάζ.
σχόλια