«Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με αυτά τα νέα μέτρα “καρμανιόλα”, με τη νέα συμφωνία, η οποία επί της ουσίας είναι ένα νέο μνημόνιο. Αντίθετα και με την ίδια τη συμφωνία ανοίγουν πάρα πολλά κανάλια, έτσι ώστε να νομοθετηθούν μετά το 2019, το 2020 και άλλα αντιλαϊκά μέτρα» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real.
Σημείωσε επίσης, ότι επιπλέον, τα πάντα εξαρτώνται και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από την πορεία της ευρωζώνης και της ΕΕ «που έτσι κι αλλιώς πάει απ’ το κακό στο χειρότερο».
Είπε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος της πλειοψηφίας των εργαζομένων, απαιτείται συνολική ανατροπή και ριζικά διαφορετικές πολιτικές και στην οικονομία και στην κοινωνία, οι οποίες περιέχονται στην πολιτική πρόταση και στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.
Δεν απέκλεισε μια κάποια ανάπτυξη σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτή «θα αφορά τα κέρδη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου και όχι βεβαίως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ο οποίος θα εξακολουθήσει να ματώνει και να πληρώνει όλα αυτά τα σπασμένα και της προηγούμενης κρίσης και της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης, εάν και όποτε έρθει».
Ως προς το αν συνιστά λύση η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε καταρχήν ότι τόσο η εκδοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προκρίνουν την υποταγή στην ΕΕ, στο ευρώ και στους δανειστές, όσο και η εκδοχή -που δεν είναι ακόμα κυρίαρχη- εκείνων που προτείνουν επιστροφή στην δραχμή χωρίς άλλες προϋποθέσεις, αποτελούν διαφορετικές εκδοχές της αστικής πολιτικής και εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
«Εμείς λέμε ότι και οι δύο αυτές πολιτικές είναι εξαιρετικά λαθεμένες και θα πρέπει ο λαός μας να γυρίσει την πλάτη και στις δύο. Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι η έξοδος από την ΕΕ, άρα και απ’ το ευρώ, αλλά χρειάζεται εντελώς διαφορετικό σχέδιο στην οικονομία και την κοινωνία, με την εργατική τάξη και το λαό στην εξουσία» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει και θα επιμένει πως είναι επίκαιρος και αναγκαίος ο δρόμος της κομμουνιστικής προοπτικής.
Επίσης, ερωτηθείς αν το ΚΚΕ «αντιμετωπίζει με συμπάθεια» κάποια σημερινά μοντέλα διακυβέρνησης, είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι η μορφή διακυβέρνησης, αλλά το κοινωνικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα και ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, για την πολιτική, για τη συμμετοχή των εργαζομένων, για το εποικοδόμημα, τι κράτος οικοδομείται, τι αρχές λειτουργίας υπάρχουν, έτσι ώστε να συμμετέχει ο λαός. Δεν υπάρχει, ούτε μπορούμε να πούμε σήμερα στο λαό “αυτό είναι το μοντέλο”».
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει ολόκληρη την ιστορική πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα.
Ως προς τα αντίμετρα, είπε ότι θα ενισχύσουν και άμεσα και έμμεσα πάλι μεγάλες επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Τα αντίμετρα δεν αποτελούν αντίδοτο στην πολιτική στήριξης των ομίλων, αλλά είναι απαραίτητο κομμάτι αυτής, το βάζουν ως όρο και οι εταιρείες. Δεν είναι κάποια σκληρή και ευφυής διαπραγμάτευση από τους κυρίους της κυβέρνησης».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα εκτιμήσει την στάση του ανάλογα με το πως θα έλθουν στην Βουλή τα αντίμετρα, αποκλείοντας να ψηφίσει συμφωνία-πακέτο.
Επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ πάντα ψήφιζε κάθε μέτρο «έστω και μικρής ανακούφισης» για τον λαό πρόσθεσε ότι «είναι πρόκληση αυτοί που εξαθλιώνουν το λαό μας να πετάνε ένα ξεροκόμματο και να ζητάνε και ευγνωμοσύνη, γιατί γι’ αυτό πρόκειται».
Σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ, είπε ότι «αυτό που θα έπρεπε είναι να βλέπουμε -στους δρόμους, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και αυτό πρέπει γίνει και στις 17 Μάη, που έχει κηρυχθεί η 24ωρη πανεργατική-πανϋπαλληλική απεργία- εκατομμύρια ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές βρίσκονται στους δρόμους και παλεύουν και αγωνίζονται για το δίκιο των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών».
Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με την πολιτική του «συνεχίζει να κάνει την βρώμικη δουλειά» αποπροσανατολίζοντας, κοροϊδεύοντας, απογοητεύοντας αριστερό, ριζοσπαστικό κόσμο.
Πρόσθεσε ότι αυτός ο κόσμος, που έχει συνηθίσει να παλεύει, πρέπει να πάρει την απόφαση να ενισχύσει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές, ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ που ιδρύθηκε και υπάρχει -συμπληρώνοντας 100 χρόνια δράσης το 2018- για να φέρει ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, για να φτάσουμε μέχρι και την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, έχει στόχο την διακυβέρνηση και την εξουσία, έχει πολιτική πρόταση διακυβέρνησης την οποία καταθέτει στον ελληνικό λαό.
«Όχι όμως να λέμε ψέματα. Όχι να πούμε ότι «θα σε βγάλω απ’ το ευρώ, θα σε βάλω στη δραχμή, αλλά θα υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχουν κι αυτά τα μέτρα. Εμείς λέμε στον λαό ότι θα καταργήσουμε τους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους και αυτό σημαίνει και σύγκρουση μ’ αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονάδων της οικονομίας, του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός, αλλά και θα τα βάλουμε και μ’ αυτούς στην ΕΕ και όλους τους άλλους, τους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης και των χθεσινών ή πιθανόν των αυριανών, που θέλουν να κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας.
Του λέμε την αλήθεια, του λέμε ότι αυτό βεβαίως θα έχει και θυσίες, αλλά θυσίες κάνει ο λαός οκτώ χρόνια τώρα. Ενώ οκτώ χρόνια με λαϊκή οικονομία και με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες, θα ήταν σε όφελος των εργατικών λαϊκών αναγκών. Λέμε και στην Ελλάδα και τη Γαλλία και την Ιταλία και παντού να γίνει αυτό, εφόσον θέλουμε μια νέα κοινωνία, εφόσον έχουμε γνωρίσει όλες αυτές τις κοινωνίες και αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες μας και μας φέρνουν το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε χρόνο, να αλλάξουμε, ριζικά να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μόνο έτσι θα ανοίξει αυτός ο δρόμος που είναι και ο μόνος ελπιδοφόρος» κατέληξε στην συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.