Kρούγκμαν: “Η Ευρώπη είναι ένας τρύπιος κουβάς”

Kρούγκμαν: “Η Ευρώπη είναι ένας τρύπιος κουβάς” Facebook Twitter
0

«Εάν δεν ήταν τόσο τραγική, η σημερινή ευρωπαϊκή κρίση θα ήταν αστεία», γράφει στο τελευταίο σχόλιό του που αναδημοσιεύει το www.isotimia.gr ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

 

«Γιατί καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης μετά το άλλο καταρρέει, οι Πολύ Σοβαροί Άνθρωποι της Ευρώπης –που είναι, εάν αυτό είναι δυνατό, ακόμα πιο πομπώδεις και με μεγάλη άποψη για τους εαυτούς τους από τους Αμερικανούς ομολόγους τους- φαίνονται όλο και πιο γελοίοι».

Όπως εξηγεί ο Krugman, η Ευρώπη είναι ένας τρύπιος κουβάς. Βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο, με τη χρεοκοπία να απειλεί να γίνει μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.

«Για να σωθεί το ευρώ, αυτή η απειλή πρέπει να περιοριστεί. Αλλά πώς; Η απάντηση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός fund που θα μπορεί, εάν είναι αναγκαίο, να δανείσει στην Ιταλία (και στην Ισπανία, η οποία επίσης βρίσκεται υπό απειλή) αρκετά χρήματα, ώστε η χώρα να μην χρειάζεται πια να δανειστεί με τα σημερινά υψηλά επιτόκια των αγορών. Ένα τέτοιο fund μάλλον δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί, αφού η ύπαρξή του και μόνο θα έδινε ένα τέλος στον κύκλο του τρόμου. Όμως, η δυνατότητα δανεισμού πολύ μεγάλης έκτασης, σίγουρα μεγαλύτερης του 1 τρισ. ευρώ, πρέπει να υπάρχει», τονίζει ο οικονομολόγος.

Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα: Οι χώρες που πρέπει να χρηματοδοτήσουν το fund αυτό, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διάσωση που ουσιαστικά… σώζει τους εαυτούς τους. Ο κουβάς είναι τρύπιος…

Και μάλιστα, όπως εξηγεί ο Krugman, όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα χρέη και ελλείμματα, όμως, δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Το μυστικό τους είναι ότι ελέγχουν το νόμισμά τους, και έτσι μπορούν να τυπώσουν χρήμα, μόλις αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Εάν η ΕΚΤ έκανε το ίδιο με τα ευρωπαϊκά χρέη, η κρίση θα μετριαζόταν δραματικά», αναφέρει ο οικονομολόγος. Όμως, αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη. Η δημιουργία της ΕΚΤ απαγόρευε κάτι τέτοιο, αν και ο Krugman εκτιμά ότι έξυπνοι δικηγόροι θα μπορούσαν να βρουν μια λύση.

Όμως, το ευρύτερο πρόβλημα είναι ότι ολόκληρο το ευρω-σύστημα σχεδιάστηκε για να πολεμήσει τον τελευταίο οικονομικό πόλεμο. Ενώ σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων της δεκαετίας του 1970, κινδυνεύει να οδηγήσει στην επανάληψη των γεγονότων της δεκαετίας του 1930.

«Με την αλαζονεία της, η ευρωπαϊκή ελίτ εγκλώβισε την ήπειρο σε ένα νομισματικό σύστημα που αναπαράγει τα δεσμά του κανόνα του χρυσού, και –όπως ο κανόνας του χρυσού κατά τη δεκαετία του 1930- εξελίσσεται σε θανατηφόρα παγίδα».

«Τώρα, ίσως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν σε ένα πραγματικά αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης. Το ελπίζω, αλλά δεν το περιμένω», γράφει ο Krugman. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι το ευρώ ίσως είναι καταδικασμένο. Ίσως είναι καλύτερο, το σύστημα αυτό να καταρρεύσει το ταχύτερο δυνατό, λέει.

Πηγή: Ισοτιμία

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM