Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου στο Κάιρο.
Οι τρεις επικεφαλής των χωρών συμμετείχαν στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και αυτή την ώρα, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.
Η τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου είναι το πιο παραγωγικό και πιο προωθημένο σχήμα συνεργασίας στην περιοχή, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε περαιτέρω για την ευημερία, την ασφάλεια και την σταθερότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε την ενεργειακή μας συμπόρευση, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας την «ξεχωριστή η σημασία του Gregy», που θα συνδέει την Ελλάδα και την Αίγυπτο ενεργειακά.
Μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναμένεται να εκπέμψουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης στην 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Η τριμερής συνάντηση κορυφής διεξάγεται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.