Με ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ «περνάει» στην Ολομέλεια το ν/σ για την ιθαγένεια - Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Με ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ «περνάει» στην Ολομέλεια το ν/σ για την ιθαγένεια - Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
11

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, όμως το νομοσχέδιο  «περνάει» με την κοινοβουλευτική στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» δηλώνει το ΚΚΕ.

«Eίναι ιδιαίτερα επίκαιρο να έρθει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, γιατί τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η ισονομία δεν είναι πολυτέλειες. Είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και ειδικά σε τέτοιες στιγμές δεν μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αποκτούν ακόμα παραπάνω αξία και μας κάνουν ακόμα παραπάνω περήφανες και περήφανους που το φέρνουμε. Ανοίξαμε την ΕΡΤ. Φέρνουμε το σύμφωνο συμβίωσης το επόμενο διάστημα. Είναι όλα ψηφίδες του ίδιου κομματιού, γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, δύο κατηγορίες παιδιών, τα δικά μας και τα άλλα. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο, όταν ειδικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι νόμιμοι, να είναι πλούτος για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, εισηγούμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.


Από το Ποτάμι, η Κατερίνα Μάρκου, αφού δήλωσε ότι ψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου καθώς βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σχολίασε («δείχνοντας» τους ΑΝΕΛ) πως επιχειρήθηκε να συκοφαντηθεί το Ποτάμι -«το οποίο προσπαθεί να συμβάλλει»- από κάποιους «που γυρνούν στις ακροδεξιές καταβολές τους», ενώ το 2012, είχαν καταθέσει τροπολογία για να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά μεταναστών «αν δεν χωράνε».

 

Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ

Με κεντρική τη διαφωνία του κόμματος των ΑΝΕΛ στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα (από το έκτο έτος) παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο ειδικός αγορητής Νίκος Μαυραγάνης είπε πως ναι μεν το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο υπό την θεώρηση του ανθρωπισμού, όμως το πρώτο άρθρο είναι ο πυρήνας που ή θα προσδώσει αξία στο υπόλοιπο νομοσχέδιο ή θα το μειώσει. «Οι προϋποθέσεις με τις οποίες δίδεται η ιθαγένεια στα τέκνα μεταναστών δίνουν το στίγμα της σοβαρότητας» τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων». «Η ιθαγένεια δεν μπορεί να συνδέεται με το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί οποιοσδήποτε συνάνθρωπος προκειμένου να αισθάνεται ίσος. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την αίτηση ιθαγένειας από τις οικογένειες των ανήλικων με αντάλλαγμα ένα νομικό οπλοστάσιο» είπε. Σχετικώς με τη διάταξη με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση ιθαγένειας, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε την απαρέσκεια του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκχωρήσει η Βουλή μια τέτοια εξουσία.

Αντιδράσεις από ΝΔ

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι οι δικλείδες που θέτει το σχέδιο νόμου δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, ενώ για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας -που υπάρχει διαφωνία της ΝΔ για την κτήση της από ανήλικα παιδιά με την εγγραφή τους στο Δημοτικό- επισήμανε πως είναι υποχρεωτική η εννεαετής εκπαίδευση, «δεν είναι τυπικό κριτήριο». Σημείωσε μάλιστα ότι αν επιμείνουμε στη ρύθμιση αυτή, θα συμβάλλουμε στην γκετοποίηση των μεταναστών και διερωτήθηκε εάν θέλει κανείς «να δώσουμε την ιθαγένεια σε κάποιον ο οποίος πριν προλάβει να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία να φύγει». Σχολιάζοντας την αρνητική τοποθέτηση των ΑΝΕΛ, ο εισηγητής της ΝΔ είπε πως δεν είναι δυνατό να στηρίζει την κυβέρνηση και να καταψηφίζει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο «Έπρεπε να φροντίσει το κόμμα των ΑΝΕΛ που συγκυβερνά να μην έρθει στη Βουλή, γιατί πάνω στο άρθρο που διαφωνεί, ήταν η επιχειρηματολογία στην οποία επένδυσε κατά την προηγούμενη περίοδο» σημείωσε.

 

Θέμα δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα δεδηλωμένης, μετά την δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τους ΑΝΕΛ, το οποίο και «απορρίφθηκε» επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βάσει του Κανονισμού. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου εκτός αν η κυβέρνηση θέσει θέμα εμπιστοσύνης. Διευκρίνισε ακόμη πως αν μετά την ψήφιση υπάρξει θέμα δεδηλωμένης είναι άλλη ιστορία.

Και η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης.  «Δεν υπάρχουν κόμματα περιορισμένης ευθύνης, ούτε κόμματα αλά καρτ. Με βάση την πλειοψηφία στην Επιτροπή το νομοσχέδιο ήρθε στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται επί της ουσίας. Εμείς μιλούμε για ευρύτατη σύμπλευση» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Μάλιστα ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι όμηρος τακτικών επιλογών κομμάτων», διευκρινίζοντας πάντως πως δεν εννοεί το κόμμα των ΑΝΕΛ. Όπως είπε, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «δεν στηρίζεται σε ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας» και προσέθεσε πως «για την ώρα τα πηγαίνουμε καλά».

Παραλήρημα από τη Χρυσή Αυγή

Την πλήρη εναντίωση της Χρυσής Αυγής στο σχέδιο νόμου, εξέφρασε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ως εισηγητής, και ο Χρήστος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «προδοτικό νομοσχέδιο» αφού δίνει την ελληνική ιθαγένεια στους ξένους κι όχι ξένη υπηκοότητα. Έκαναν λόγο για «εξάμβλωμα», υποστηρίζοντας ότι «Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι». Αφού ανέφεραν ότι το «όχι» της ΧΑ είναι για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας μας, ισχυρίστηκαν πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που χρηματοδοτούνται από ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις για «να λένε όσα λένε».
Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς πριν κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας έσκισε το κείμενο του νομοσχεδίου σε μία συμβολική κίνηση ώστε να προσδώσει την πλήρη απόρριψή του από το κόμμα του.

Αντιπαράθεση Παππά - Χριστοδουλοπούλου

Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατηγόρησε όσους δεν κράτησαν την διαφωνία τους στο σοβαρό επίπεδο που αρμόζει σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και επιχείρησαν να ανεβάσουν τους τόνους, ενώ επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά προς την Χρυσή Αυγή λέγοντας «ελπίζω να μην έδωσαν το όνομά μου στα τάγματα εφόδου για να με καρατομήσουν, διότι νομίζω ότι έχουν αποθρασυνθεί αρκετά για να τολμάνε να έρθουν εδώ και πέρα από τις απόψεις τους, που είναι καταδικασμένες, να τολμάνε να θέτουν και τέτοια ζητήματα».

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς, είπε πως αν υπάρχει στοχοποίηση (όπως είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Βούτσης τις αναφορές του βουλευτή Αντώνη Γρέγου) υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματός του. «Στα χρόνια που θα έρθουν κανείς δεν Θα ασχολείται μαζί σας. Το έργο σας θα ακυρωθεί και τις ύβρεις σας τις επιστρέφουμε» είπε απευθυνόμενος στην Τ. Χριστοδουλοπούλου.

«Το απειλητικό ύφος δεν ταιριάζει στο Κοινοβούλιο. Αφήστε την ιστορία να κρίνει τις απόψεις και τα νομοσχέδια, όπως θα σας κρίνει κι εσάς. Απλώς εσάς θα σας κρίνει και η Δικαιοσύνη γιατί παραπέμπεστε ως συμμορία», ανταπάντησε η υπουργός.

«Παρών» από το ΚΚΕ


Το νομοσχέδιο είναι «στενά συνδεδεμένο με την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό» είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. Κάλεσε δε, τον λαό να «μπλοκάρει τη συμφωνία, να ακυρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να μην φοβηθεί τη ρήξη».

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Εντάξει δεν είχα αυταπάτες ότι θα ψήφιζε ποτέ υπέρ η ΧΑ, αλλά αυτό το ΚΚΕ μονίμως παρών. Έλεος πια με αυτό το κόμμα, ποτέ δεν παίρνει θέση σε τέτοια θέματα.
Το ν/σ είναι για τα μπάζα,εξ ου και το παρών.Για παράδειγμα:Μπορεί να στερηθεί η ιθαγένεια από κάποιον,αν έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μετανάστη χωρίς χαρτιά,με την αιτιολόγηση υπόθαλψης εγκληματία(ποινικό αδίκημα).Όποιος θέλει,αντί να γράφει τα δικά του,μπορεί να βρει το τι ειπώθηκε.
Οκ, περιμένω να δω τι θα γίνει και στο σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, όπου η γραμμή του κόμματος είναι ξεκάθαρα αντίθετη, άσχετα από το αν είναι "για τα μπάζα" και αυτό.
Υποτίθεται ότι έχουν ίσα εργασιακά δικαιώματα. Υποτίθεται. Το θέμα είναι ότι το ΚΚΕ (υποθέτω το υποστηρίζεις από τα γραφόμενά σου) με πρώτη μούρη τον Κουτσούμπα αντιτίθεται στο πρώτο βήμα που γίνεται στην Ελλάδα για την εξίσωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το να συζείς νόμιμα ή και να παντρεύεσαι αυτόν που θες. Οπότε δεν ξέρω πώς στο καλό θέλει να χαρακτηρίζεται κόμμα με αριστερά ιδεώδη σε αυτό το ζήτημα τουλάχιστον.
Το ΚΚΕ είχε πει πως θεωρεί και το αντιρατσιστικό μια μούφα.Αυτό το κάνει ρατσιστικό κόμμα;Από την άλλην,μια εποχή θυμάμαι πως η ΝΔ ήταν υπέρ.Αυτό τους κάνει προοδευτικούς;Για να τελειώνουμε,τελευταία φορά που είχε τεθεί το Σ.Σ. πάλι παρών ψήφισε.Όχι κατά.Θεωρώντας το αποσπασματικό και επικοινωνιακό τρικ.Βέβαια εδώ μιλούσαμε για το θέμα της ιθαγένειας και πάλι πετάτε το μπαλάκι σε άλλο θέμα,αλλά ας όψεται,συνηθισμένος είμαι...
Το μπαλάκι πετάχτηκε απλά και μόνο επειδή το ΚΚΕ δηλώνει παρών σε οποιαδήποτε σοβαρή ψηφοφορία. Και όχι, η ΝΔ δεν είναι προοδευτική επειδή συμφώνησε με το αντιρατσιστικό μία εποχή. Αλλά από ένα κόμμα αμιγώς αριστερό περιμένεις τουλάχιστον αριστερές κινήσεις, όχι "παρών" επειδή ένα νομοσχέδιο για την ισότητα είναι "επικοινωνιακό τρικ". Σόρρυ, προφανώς και περίμενα παραπάνω πράγματα από μία αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (έστω και με ΑΝΕΛ, έστω), αλλά περιμένω επίσης και άλλα πράγματα από κόμματα της αριστεράς. Και μην ξεχνάμε πως το Σ.Σ. είχε τεθεί και παλαιότερα και πάλι οι περισσότεροι έκαναν τις πάπιες. Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει, κι ας το χαρακτηρίζετε επικοινωνιακό τρικ. Κάποιος έπρεπε να το κάνει. Δε θα είχα αντίρρηση ακόμα και η ΝΔ να το έκανε.Όσον αφορά στο θέμα της ιθαγένειας, ναι, δεν περίμενα από ΝΔ να ψηφίσει υπέρ, αλλά τουλάχιστον όποιος ψηφίζει παρών επειδή το θεωρεί μάπα ας κάνει μια αντιπρόταση. Το ΚΚΕ είναι μονίμως σε φάση διαφωνίας με ΟΛΑ χωρίς καμία αντιπρόταση. Μόνο ρήξη με ό,τι προτείνεται. Κι ας δίνει δικαιώματα σε ανθρώπους, είτε ομοφυλόφιλους είτε παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα.
Το βίντεο είναι από πάνω με την ομιλία του Λαμπρούλη,δεν είναι ανάγκη να πω τίποτα άλλο.Όποιος θέλει το βλέπει και ας καταλάβει ό,τι νομίζει από όσα λέει.
Το πρώτο σοβαρό δείγμα πραγματικά προοδευτικής κυβερνητικής πολιτικής,μ' εξαιρετική νομοτεχνική προετοιμασία -θα ναι πραγματικά κρίμα αν οι ιδιοφυίες του ΣτΕ το βγάλουν αντισυνταγματικό-. That being said, να θυμηθούμε ότι ο Σύριζα είχε ψηφίσει παρών στον (αρκετά παρόμοιο) νόμο Ραγκούση, στερώντας του πολιτική νομιμοποίηση ενώπιον της εξέτασης απ'το ΣτΕ