Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ολοκληρώθηκε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με ψηφοφορία επί των άρθρων, κατά την οποία τάχθηκαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάννης σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς και τέσσερα άρθρα. Η ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Χ.Α. καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν συγκεκριμένα με το άρθρο 1 για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην πρώτη Δημοτικού, τα άρθρα 7 και 8, όπου θεσπίζεται επιδοματική πολιτική για τους μετανάστες, και το άρθρο 10 που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την εγγραφή τους στην πρώτη Δημοτικού, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μένουν ανεκπαίδευτα και γκετοποιούνται και ζητά τα παιδιά να ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση ή τουλάχιστον το Δημοτικό. Για τη θέσπιση επιδοματικής πολιτικής επισήμανε ότι η χώρα δεν έχει τους οικονομικούς πόρους αυτή τη στιγμή για να ανταποκριθεί σε όλους, γι' αυτό πρέπει να προτιμούνται όσοι έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Τέλος, σχετικά με τη θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών σχολίασε ότι φέρνει εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα, καθώς δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών να θέτουν χωρίς περιορισμό τις προϋποθέσεις ασφάλισης και εργασίας σε διάφορους τόπους της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπεραμύνθηκε της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την απλή εγγραφή τους στην Α' Δημοτικού λέγοντας ότι «επιμένουμε σε αυτή τη ρύθμιση γιατί πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να έχουν αυτό το προνόμιο της ελληνικής ιθαγένειας». Στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της έκτης Δημοτικού.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το διαχωρισμό του πρώτου άρθρου σε δύο (ένα για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα και ένα για τα παιδιά που μεγάλωσαν εδώ), διαχωρισμό που ο εισηγητής της ΝΔ, Γεώργιος Γεωργαντάς, ζήτησε, προκειμένου να ψηφίσει μόνο το δεύτερο σκέλος.
Η Τ. Χριστοδουλοπούλου κατέθεσε και μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις, που αφορούσαν θέματα διατυπώσεων, όπως και δύο τροπολογίες, από τις οποίες η μία αφορά ζητήματα βελτίωσης του άρθρου για την ίδρυση Διαχειριστικής Αρχής και η δεύτερη διευθετεί ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα, όπως τη διευκόλυνση των Περιφερειών για την αντιμετώπιση ζητημάτων έκτακτων αναγκών.
σχόλια