Την άποψη ότι κανένας δεν ήθελε να δανείσει την υπερχρεωμένη Ελλάδα, για αυτό και δημιουργήθηκαν οι μηχανισμοί διάσωσης, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ μιλώντας σε κλειστό δείπνο που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» είπε ότι «οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%».
Διερωτήθηκε επίσης γιατί «ακόμη και μετά τη μεγάλη αυτή κρίση, δεν κυριαρχεί παντού η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των χρεών», εκφράζοντας και πάλι την αντίθεση της για την επίτευξη ανάπτυξης μέσω νέων χρεών.
«Όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη», είπε η γερμανίδα καγκελάριος εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό, αλλά και την απορία της για το «πού θα βρίσκεται η Ευρώπη σε 10, 20 ή 30 χρόνια, σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».
«Υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε, αλλά σε ό,τι αφορά το ευρώ, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι οικονομικοί επενδυτές έχουν αναγνωρίσει ότι τα κράτη-μέλη έχουν ισχυρή πολιτική βούληση να διατηρήσουν το κοινό τους νόμισμα», επισήμανε.