«Οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν», καθώς «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο μέσα στο 2015», είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Real στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.
Όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση και η Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώσουν το μνημόνιο με τον ESM, να εκταμιευθεί από εκεί η πρώτη δόση και έτσι να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου. Στη συνέχεια πρέπει να νομοθετηθεί όλο το πακέτο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αμέσως μετά να εκτελεστεί η απόφαση, να μειωθούν τα επιτόκια, να αποφασιστεί η νέα διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων και να εκταμιευθεί η σχετική δόση του τριμήνου. Τότε θα μπει και το ΔΝΤ χρηματικά στο νέο πακέτο.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ στις τράπεζες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν βγει το τρίμηνο του πρώτου ελέγχου. Οι τράπεζες να ανοίξουν πλήρως, να αποκτήσουν κανονική πρόσβαση στην ΕΚΤ αλλά και να αρχίσουν να αίρονται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί προς το εξωτερικό. Όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - Νοεμβρίου και ως τότε δεν θα πρέπει να έχει αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επισημαίνει ο Θάνος Αθανασίου, προσθέτοντας ότι μετά θεωρητικά η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η επιλογή των εκλογών είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή. Ο ESM περιμένει πως η χώρα θα πρέπει το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών με ετήσια ομόλογα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Real, Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ εκτιμούν ότι οποιοσδήποτε αριθμός βουλευτών πάνω από τα 2/3 (180) είναι «επαρκέστατος για να στείλει το σαφές μήνυμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος και της επικράτησης του μεταρρυθμιστικού τόξου». Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν στο Real, πως «δεν θα ζητήσουμε από τον κ. Α. Τσίπρα να πιστέψει στην φιλελεύθερη οικονομία, θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσει την υψηλή του δημοτικότητα για να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι, στο να γίνουν δηλαδή τομές στην ελληνική οικονομία προς όφελος της σταθεροποίησης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόσο οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, αλλά και οι Ολάντ και Ρέντζι, θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ξανασώσουν την ελληνική υπόθεση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με το άρθρο, στα διπλωματικά γραφεία επικρατούσε από το 2014 η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έβαζε με τα εδραιωμένα συμφέροντα και θα εκπροσωπούσε την αλλαγή, συνοδεία της απαραίτητης προσαρμογής, όμως η «εμπειρία Βαρουφάκη στο Εurogroup» έκανε πολλούς να υποστηρίξουν πως «τελικά άλλος ήταν ο στόχος».
Κοινοτικές πηγές που επικαλείται ο Real, αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη «δεν χάθηκε απλά γιατί πήγατε στο δημοψήφισμα, αλλά γιατί η πράξη αναίρεσε μήνες παρασκηνιακών υποσχέσεων και διεργασιών» πριν από τις εκλογές του 2014. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τουλάχιστον ένας υπουργός και τουλάχιστον δύο στελέχη της τότε αντιπολίτευσης είχαν αναλάβει να μεταφέρουν το μήνυμα της συνεργασίας ήδη από τα μέσα του 2014.
Όπως αναφέρει ο Θάνος Αθανασίου, οι 18 εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη καταλογίζουν στο τελευταίο εξάμηνο την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και στην Σύνοδο έδωσαν ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία σε όλο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ενώ τώρα περιμένουν τώρα να δουν να εφαρμόζεται αυτό που έχει ζητήσει σε ομιλία του ο Γιούνκερ: «βάλτε την πατρίδα πάνω από το κόμμα».
σχόλια