Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα, ο στρατάρχης Χάφταρ έστειλε ευχαριστίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, μέσω του λογαριασμού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο Twitter, αναφερόμενος στην απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Παρότι δυστυχώς δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικώ, Νίκου Δένδια ήταν εξόχως επωφελής για τον λιβυκό λαό. Η Λιβύη σας ευχαριστεί» γράφει η ανάρτηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter.
Although sadly they were not present in person but prime minster Kyriakos Mitsotakis and foreign minister Nikos Dendias’s outstanding Diplomatic Presence was overwhelmingly beneficial for the a Libyan people
— M.LNA (@LNA2019M) January 20, 2020
Libya thanks you #Greece #Libya #LNA 🇱🇾❤️🇬🇷@NikosDendias @kmitsotakis https://t.co/nVPodeXNSQ pic.twitter.com/EQASuSBdZL
Ο κ. Χάφταρ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη Παρασκευή, ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση στην Λιβύη και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Χθες, η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ολοκληρώθηκε με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετεχόντων. Όπως ανακοινώθηκε συμφωνήθηκε να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, όπως και να απόσχουν οι ξένες δυνάμεις από ενέργειες που θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση.
Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, αφού όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι σύμφωνα με τη Deutsche Welle πολύ δύσκολο καθώς, κατά διευκρίνιση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Ουλρίκε Ντέμερ τις προηγούμενες ημέρες, προϋπόθεση για τη συμμετοχή άλλων κρατών είναι να συμβάλλουν «αποδεδειγμένα» στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.
σχόλια