Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη, «καθώς το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή». Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την εποικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. H παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί, ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της, συμπλήρωσε.
«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.
«Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είναι κάτι που αναδεικνύει και αποδεικνύει την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και τον προβληματισμό μας για τις αξιώσεις της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.
«Πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις; Δηλαδή, η συνέχιση του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες; Έχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της 'Άγκυρας» υπογράμμισε.
Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ