Μήνυμα Μητσοτάκη στο Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο ΕΛΚ Facebook Twitter
0

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κρεμλίνο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ρωσική πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Οδησσό.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ανέφερε: «Ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι χθες όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα».

Στην ομιλία του, είπε ακόμη ότι: «Δείξαμε τη στήριξη μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο», επισημαίνοντας την πρωτοφανή «απάντηση» της Ευρώπης με τις κυρώσεις στη Ρωσία και με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά. «Καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας και όσα έζησε κατά την επίσκεψη του στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ

Η Ελλάδα, θετική έκπληξη στην Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ, επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές 2024, αναφέροντας πως είναι σημαντικό το ΕΛΚ να είναι η σταθερά της Ε.Ε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΕΛΚ, γι' αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και έδωσε προσωπικά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα Φον Ντε Λαιεν για τη συμβολή της, όπως είπε, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο του ΕΛΚ, μίλησε επίσης για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέροντας πως τα κεφάλαια που προέρχονται από αυτό χρησιμοποιούνται «με τον καλύτερο τρόπο», για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική συνοχή, χωρίς να διαταραχθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι: 

Αγαπητέ Manfred, αγαπητή Ursula, αγαπητή Roberta, αγαπητοί συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίες και κύριοι,

Δεν μπορώ να σου πω, αγαπητέ Donald, πόσο χαίρομαι που μπορώ να απευθυνθώ σε αυτό το συνέδριο μετά την ομιλία σου. Συγχαρητήρια και καλώς ήρθες και πάλι.

Όπως είπαν και πολλοί από τους προηγούμενους ομιλητές, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή την ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πριν από μια σημαντική μάχη. Μια μάχη που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον μας. Θα ήθελα στη σύντομη παρέμβασή μου να τονίσω τρία σημεία:

Πρώτον, θα πρέπει, ως ΕΛΚ, να είμαστε πραγματικά περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει τα πέντε τελευταία χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να φέρουμε την Ευρώπη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και εμείς, το ΕΛΚ, ήμασταν στην πρώτη γραμμή όλων αυτών των προσπαθειών ώστε να προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή μας Ένωση απέναντι στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ursula για τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτυχία και για την ακλόνητη ηγεσία της εν μέσω σοβαρών και πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων: μια πανδημία που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, έναν βάρβαρο και παράνομο επιθετικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, μια ενεργειακή κρίση που απείλησε με αποσταθεροποίηση τις οικονομίες μας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παραμένουν σοβαρές, αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με ενότητα και αλληλεγγύη.

Συνεργαστήκαμε για να κάνουμε πραγματικότητα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, όπως είπε και ο Andrej. Για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία, αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία. 

Οι πόροι του Ταμείου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αξιοποιούνται σωστά: για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνδρομή στην πράσινη μετάβαση.

Και βέβαια, στην πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης, όταν ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ακλόνητη στήριξή μας στην Ουκρανία με μια άνευ προηγουμένου -τολμώ να πω, αναπάντεχη για κάποιους εχθρούς μας- επίδειξη ενότητας. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν είχε αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο: επιβάλλοντας εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία, στηρίζοντας διαρκώς, στρατιωτικά και οικονομικά, την Ουκρανία.

Και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας ή η αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Ήμουν στην Οδησσό χθες με τον Πρόεδρο Zelenskyy όταν ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις του.

Και, πιστεύω, όλοι στέλνουμε ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε.

Σε αυτή τη συζήτηση για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ώστε τουλάχιστον να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι για ποιον λόγο η ιστορία της αλλαγής της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα που κλήθηκα να κυβερνήσω, όταν εξελέγην για πρώτη φορά το 2019, θεωρούταν από πολλούς ο «ασθενής» της Ευρώπης.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική θέση και σε ευχαριστώ, Ursula, για τα ευγενικά σου λόγια σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει νικήσει -και αυτό είναι σημαντικό για το κοινό ευρωπαϊκό μας εγχείρημα- τις κενές υποσχέσεις των λαϊκιστών, όχι μία αλλά δύο φορές. Συνεχίζει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Και αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Καταφέραμε να κατευθύνουμε την οικονομία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σε διάστημα λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει από εκεί που ήταν, εκεί που είναι σήμερα; Η πιστοληπτική μας ικανότητα έχει αποκατασταθεί, οι επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ο «Economist» μας επαινεί ως χώρα της χρονιάς. Μπορώ να σας πω ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη.

Αυτό αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη ότι το σχέδιο που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην οικονομία της αγοράς, ενώ διατηρούμε την υποχρέωση του κράτους να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν αστοχίες στην αγορά, φιλελεύθερες πολιτικές στο εσωτερικό και αποτελεσματική υλοποίηση της πολιτικής του υπεύθυνου πατριωτισμού, αυτές οι πολιτικές πράγματι λειτουργούν.

Και αυτό με φέρνει στο τρίτο σημείο: τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τις προτεραιότητές μας για το μέλλον. Θα προέτρεπα όλους μας να διαβάσουμε προσεκτικά τη διακήρυξη που ο Manfred και η ομάδα του συνέταξαν, γιατί παρουσιάζει πολύ καθαρά τις μεγάλες προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα και για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να παραμείνει η «σταθερά της βαρύτητας», η φυσική σταθερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ομάδα που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να υποστηρίξει μια Ευρώπη με ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο.

Έχουμε μιλήσει πολύ για την ανάγκη να εστιάσουμε στρατηγικά στην οικονομία. Έχουμε  επικεντρωθεί πολύ στην ανάγκη να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Άκουσα προσεκτικά την ομιλία του Karl Nehammer για την ανάγκη να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Και πράγματι αυτές είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να διαχειριστούν.

Πρέπει να διασφαλίσουμε πως σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα έχει ενεργό ρόλο η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να είναι ξανά η κυρίαρχη δύναμη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων σας θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM