Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στη Μέρκελ μέσω Guardian

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στη Μέρκελ μέσω Guardian Facebook Twitter
5

«Καθώς η Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη, θα βρει μία Ελλάδα στον πέμπτο χρόνο της ύφεσής της. Το 2008 και το 2009, η ύφεση ήταν μία διάχυση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από τότε η κρίση έχει ενταθεί εξαιρίας των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στη χώρα το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ.

Οι πολιτικές αυτές είναι καταστροφικές για τους έλληνες πολίτες, ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες, τις γυναίκες και φυσικά τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 22%, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία έχει ανέλθει στο 24% με αυτή των νέων να φτάνει το 55%.

 

Η πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές επιδομάτων, συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω επιδείνωση του περιορισμένου κράτους πρόνοιας που είχε επιβιώσει από μία νεοφιλελεύθερη επίθεση», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο η ατζέντα λιτότητας μπορεί να κάνει το χρέος ξανά βιώσιμο. Αλλά το σωστό είναι το αντίθετο. Οι πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αύξησης του χρέους που οδηγεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τους δανειστές της στην καταστροφή», συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς και τις ελίτ, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, στόχος της οποίας είναι παρόμοια προγράμματα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Γιατί επιμένουν σε τόσο δογματικά και καταστροφικά πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια; Πιστεύουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι να επιλύσουν την κρίση χρέους, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη, που θα βασίζεται σε φθηνή εργασία, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, συνεχίζει.

 

Για να επιτύχουν αυτό το στόχο χρησιμοποιούν τον πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό που στοχεύει στο να πείσει ή να αναγκάσει του πολίτες να δεχτούν τα πακέτα λιτότητας αδιαμαρτύρητα.

Οι πολιτικές του εκφοβισμού και του εκβιασμού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής.

Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, σέβεται τον Ευρωπαίο φορολογούμενο που καλείται να σηκώσει στους ώμους του δάνεια για υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Ο Ευρωπαίος πολίτης όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή παλαιότερων δανείων και την ανακεφαλαίωση σχεδόν χρεοκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών.

Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή συντάξεων και μισθών και για την πληρωμή φαρμάκων στα νοσοκομεία ή γάλακτος στα σχολεία. Το προαπαιτούμενο για τη λήψη αυτών των δανείων είναι ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, η οποία παραλύει την Ελληνική οικονομία και αυξάνει τις πιθανότητες μίας χρεοκοπίας. Αν υπάρχει κίνδυνος οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χάσουν τα χρήματά τους αυτός προέρχεται από τη λιτότητα.

Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο πλάνο για την εμβάθυνσή της. Αυτό το πλάνο θα πρέπει να προκαλέσει το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγήσει τις οικονομίες στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, όχι των συμφερόντων των πολυεθνικών και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Αλλά είναι το μόνο πλάνο που μπορεί να ανακτήσει το Ευρωπαϊκό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και αλληλεγγύη.

Αυτό το σχέδιο θα πετύχει μόνο μέσω αγώνων οι οποίοι θα αλλάξουν ριζικά τις ισορροπίες δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη αρχίσει και έχουν οδηγήσει σε άνοδο της αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σε όλη την Ευρώπη.

Κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, τις πιο πολύτιμες αξίες της Ευρωπαϊκής παράδοσης.

Αυτές οι αρχές πρέπει να επικρατήσουν.

Αλλιώς η Ευρώπη θα οπισθοδρομήσει σε ένα σκοτεινό παρελθόν που νομίζαμε ότι δεν θα ξαναέρθει ποτέ.

Πηγή: Guardian

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το προβλημα με τον Τσιπρα ειναι οτι δεν θελει με τιποτα να καταλαβει(η κανει πως...)οτι αλλα μετρα ζητησε το μνημονιο και αλλα καναμε εμεις. Οτι η τροικα Δεν ζητησε οριζοντιες περικοπες αλλα ιδιωτικοποιησεις, ανοιγμα κλειστων επαγγελματων, μειωση δημοσιου τομεα, εκπιοιηση ανεκμεταλευτης κρατικης περιουσιας κλπ και εμεις καναμε το ευκολο(δηλ μειωσεις μισθων και αυξηση φορολογιας) ακριβως για να μην κανουμε εκεινες τις αλλαγες που Πρεπει να γινουν αμεσα. Ειναι οι ιδιες αλλαγες που απορριπτει και το "ουμανιστικο" κομμα του και που λυσσαλεα εμποδιζει να γινουν.Αρα, γιατι κατηγορει την τροικα και την Μερκελ? Αν ηθελε να τον παρουμε στα σοβαρα θα επρεπε να φωναζει υπερ των αλλαγων που ζητησε η η Μερκελ και κατα της πληρους ακινησιας που μεχρι στιγμης και ο ιδιος επιβαλλει! Αλλα βλεπεις ειναι η κομματικη πελατεια...ΠΟΙΟΣ τα βαζει σημερα με την εκλογικη του πελατεια??
Κατι ουσιαστικο να προτεινει εχει ο κος Τσιπρας εκτος απο παχια λογια και γενικοτητες; Αν θεωρει λυση στο προβλημα της χωρας μας πχ την προσληψη αλλων 100.000 δημοσιων υπαλληλων που ειχε δηλωσει παλαιοτερα, το χασαμε το παιχνιδι πριν καν μπουμε στο γηπεδο.
Δυστυχως παλι μονο λαικισμος. Βεβαιως και μονο η λιτοτητα σαν το μονο μετρο ειναι λαθος. Ειδικα η λαθος τυπου λιτοτητα. Αλλα αλλο λιτοτητα και αλλο μνημονιο κυριε Τσιπρα. Το μνημονιο εμπεριεχει απελευθερωση επαγγελματων, κλεισιμο ανωφελων οργανισμων, περικοπες στο σπαταλο κρατος κ.α. Αλλα ακριβως λογω του σοσιαλιστικου τυπου κρατισμου και κρατικοδιαιτου συνδικαλισμου στο Ελλαδισταν δεν γινονται αυτα που πρεπει να γινουν. Και φτανουμε στο σημειο το παραλογο να θεωρειται λογικο. Και η αναπτυξη κυριε Τσιπρα φανταζομαι θα προελθει απο κρατικου τυπου επεμβασεις και οχι απο την δημιουργικοτητα μεσω του επιχειρην, το οποιο απαιτει ενα πιο φιλελευθερο πλαισιο, σωστα;