Την σημασία μιας πανευρωπαϊκής, μόνιμης διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα.
Κάνοντας αναφορά στην εκτίμηση του Ζακ Ντελόρ ότι «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο», ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ένα αποτελεσματικό μέσο κοινού δανεισμού, όπως αυτό που προτάθηκε από τον ίδιο και 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες για την έκδοση ευρω-ομολόγου.
«Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως τώρα δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κρίση του 2008 ή αυτή του 2015. «Η κρίση χτυπά ταυτόχρονα προσφορά και ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες» παρατήρησε, εκτιμώντας πως η λύση μεν θα έρθει, αλλά είναι σημαντικό να μην έρθει αργά. Υπογράμμισε δε πως τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα έχουν οικονομικό κόστος ενώ απάντησε και στις επικρίσεις από την αντιπολίτευση λέγοντας πως «όσοι ζητούν ατελείωτες παροχές, είναι να σα να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο, για αυτό ας προσέχουν».
Όπως είπε οι 4 δέσμες έκτακτων μέτρων, συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε ποσοστό ΑΕΠ, και με την οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αυτοί που ζημιώνονται λιγότερα είναι οι χαμηλόμισθοι.
Στόχος είναι, όπως είπε, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης με δίκαιη κοινωνική μέριμνα. «Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα - δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλε-εργασία και εργαζόμενοι με παιδιά μπορούν να πάρουν ειδική άδεια με το κράτος. Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα».
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το σύστημα Υγείας, επαναλαμβάνοντας πως ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός μήνας για το μέλλον. Αναγνωρίζοντας την κόπωση πολιτών από τα μέτρα και την αγωνία για τις δουλειές τους, τόνισε πως η προσπάθεια πρέπει για την ώρα να συνεχιστεί με τήρηση των μέτρων.Ο ίδιος έκανε λόγο για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» επιμένοντας πως απαιτείται «πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».
Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, είπε ότι τα σχολεία στην Ελλάδα έκλεισαν προληπτικά πριν σημειωθεί η πρώτη απώλεια στην χώρα. Όσο για τις κλίνες ΜΕΘ, είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 565 ΜΕΘ και πλέον είναι διαθέσιμες 879 με χιλιάδες κενές κλίνες αποκλειστικά για μελλοντικά περιστατικά COVID-19. Όπως είπε, ο αριθμός των διαδωληνωμένων περιστατικών υπολείπεται σημαντικά των ΜΕΘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν όσον έχουν διατεθεί σε ιδιωτικές κλινικές.
Έκανε λόγο για «παγκόσμιο πόλεμο» για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. «Η προμήθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, εξασφαλίζουμε ειδικά το προσωπικό, τις ένοπλες δυνάμεις την αστυνομία, τους εργαζόμενους για τη βοήθεια στο σπίτι με τα εφόδια της ζωής».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο πρόσκαιρος περιορισμός είναι για το «καλό όλων» και κατηγόρησε για «εγκληματική ανευθυνότητα» όσων δεν σέβονται τα μέτρα. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για αναπαραγωγή fake news ακόμα και από χείλη βουλευτών, χωρίς να κατονομάσει κάποιον. Τέλος καταδίκασε όσους επιχείρησαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία - είτε ταξικό, είτε θρησκευτικό - λέγοντας πως «αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας».
σχόλια