Μητσοτάκης: Αν ο Τσίπρας πιστεύει ότι λέει αλήθεια, να πάμε σε εκλογές

Μητσοτάκης: Αν ο Τσίπρας πιστεύει ότι λέει αλήθεια, να πάμε σε εκλογές Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Να προσφύγει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο εάν πιστεύει ότι τον Αύγουστο κλείνει ο κύκλος των μνημονίων, προκάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του.

«Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αν εννοούν όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας τα θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν την αλήθεια στις κάλπες. Αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν μαζί της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο κύκλος των ψεμάτων και της ανευθυνότητας πρέπει να κλείσει με εκλογές».

Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα, όμως, από το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ο βίος τής κυβέρνησης φθάνει στο τέλος».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου είναι ορατός ο φόβος της οπισθοδρόμησης, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παροχές και ρουσφετολογικές προσλήψεις για να ενισχύσει την εκλογική πελατεία της.

Ακολούθως, κάλεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα: «Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα και όλοι μας καλούμαστε σε ετοιμότητα με άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες». Κάλεσε, ακόμη, τα μέλη να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαϊου, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι ένα ανοικτό κόμμα και δήλωσε «υπερήφανος για την εξυγίανση των οικονομικών τού κόμματος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα των πολιτών και αμφισβήτησε το αφήγημα της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις συντάξεις τους και περιμένουν την επόμενη περικοπή, εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν να βγει η σύνταξή τους... Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων που δικαιώθηκαν περιμένουν να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις... Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε capital controls... Πολίτες και επαγγελματίες πληρώνουμε αυξημένο ΦΠΑ παντού... Όλα αυτά χάρη στη δημοσιονομική φούσκα των πλεονασμάτων, στην οποία προστέθηκε η φούσκα της καθαρής εξόδου, η οποία έχει ήδη σκάσει αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την επόμενη περίοδο... Αυτά ο κ. Τσίπρας τα παρουσιάζει σαν το τέλος των μνημονίων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη μεταμνημονιακή εποπτεία και ζήτησε καθαρή ρύθμιση του χρέους: « ...Το μόνο που τελειώνει είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πόσο σκληρή θα είναι η εποπτεία. Γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου που έστησε χθες ο κ. Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι τίθεται σε αμφιβολία και η ρύθμιση του χρέους και πρόσθεσε ότι χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση γιατί οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές και θα είναι υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 που είχε πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, ζήτησε από τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σοβαρά.

Αναφέρθηκε και στα υπερπλεονάσματα, λέγοντας ότι προήλθαν από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας.

Τα υπερπλεονάσματα δεν είναι για πανηγυρισμούς, επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι χρησιμοποιούνται κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα, την ώρα που η πραγματική οικονομία στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητα 28 δισ. ευρώ, με χαμηλό κόστος δανεισμού, από τα αδιάθετα του τρίτου μνημονίου. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παίρνει τα μέτρα που προβλέπονται δίχως τα φθηνά λεφτά του προγράμματος, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τόνισε ότι «ο κ. Τόσκας κινείται μεταξύ αδράνειας και ανικανότητας».

Για το μεταναστευτικό υποστήριξε ότι «η κατάσταση με τους μετανάστες είναι απαράδεκτη για ένα πολιτισμένο κράτος... Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, ας εφαρμόσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Η κατάσταση ευτελίζει τους μετανάστες και δοκιμάζει τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στην απίστευτη αδιαφάνεια στη διαχείριση των ποσών που έχουν διατεθεί από ευρωπαικά κονδύλια».

Όσον αφορά την πρόσφατη παραίτηση του κ. Σταμάτη Κριμιζή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «παράγκα του διαστήμτος με όλους τους συνειρμούς που περιλαμβάνει» και συμπλήρωσε ότι περιμένει διερεύνηση από τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε έξω από την κριτική του τα εξωτερικά θέματα, λέγοντας ότι ενώ «τα σύννεφα πυκνώνουν έξω από τα σύνορά μας, δεν προκαλεί καμία εμπιστοσύνη ο τρόπος που η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική». Έκανε αναφορά στην παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την επίσκεψη Ερντογάν και την αμφισβήτηση στο Αιγαίο.

Για τις γαλλικές φρεγάτες ρώτησε ρητορικά, τι να πει κανείς για έναν υπουργό που διαψεύδει τον αναπληρωτή του, ενώ στο θέμα παρεμβαίνει και η Γαλλία με δηλώσεις τής δικής της υπουργού.

Στη συνέχεια υπουργός και αναπληρωτής παρουσιάζουν μία τρίτη εκδοχή, όπου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησαν για την επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για τη χρηματοδότησης της κατασκευής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, πρόκειται για πολιτική ιλαροτραγωδία και εθνικό εφιάλτη.

«Οι σχέσεις μας με εταίρους όπως η Γαλλία πλήττονται. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, την καλώ να σοβαρευτεί τουλάχιστον στα εθνικά θέματα» τόνισε.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε και για το Σκοπιανό.

Επισήμανε ότι η κρυφή διπλωματία έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν ήταν ώριμο όπως αποδείχθηκε και πρόσθεσε πως τελικά ένωσε τους γείτονες, ενώ δίχασε τους Έλληνες. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγή Συντάγματος και ακύρωση του αλυτρωτισμού.

Όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισχύ των συνθηκών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM