Ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά των δημοτικών υπηρεσιών μετά τη φυσική καταστροφή της Πέμπτης, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε πως ο κεντρικός Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για το νερό, το ρεύμα και τους χειμάρρους.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας».
Ο ίδιος, χαρακτήρισε την καταιγίδα που έπληξε τη συμπρωτεύουσα την Πέμπτη ως καταστροφικό φαινόμενο «εξαιρετικού μεγέθους».
«Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.
Οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις ήταν αναπόφευκτες και η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε καθήκον της, πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Κατά τον ίδιο, οι δημοτικές υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα συμμαζεύοντας τα μπάζα και τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους.
Κλείνοντας, κατηγόρησε όσους «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως "ρεζίλι – city"».
«Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το "Resilient Cities", το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε "ρεζίλι- city". Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».
Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, ο Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε πως τέτοιου μεγέθους καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα και διαβεβαίωσε πως η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ «δουλεύουν ακατάπαυστα» για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», παραδέχτηκε κλείνοντας επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τα κλεισμένα ρεύματα στις προηγούμενες γενιές που ακολούθησαν αυτή την τακτική.