Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει τον νέο αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία, που έχει συνολικό μήκος 49,5 χιλιόμετρα.
Ο αυτοκινητόδρομος είχε συνολικό προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μέτρων η κάθε μία, όπως και κεντρική διαχωριστική νησίδα.
Επίσης, το έργο του αυτοκινητόδρομου Άκτιο- Αμβρακία περιλαμβάνει:
- Παράπλευρους και κάθετους δρόμους.
- Δύο μεγάλες κοιλαδογέφυρες περίπου 200 μέτρων η κάθε μία και τριών μικρότερων γεφυρών για ρέματα.
- 9 κόμβους (8 ανισόπεδους και 1 ισόπεδο), καθώς και άνω και κάτω διαβάσεων.
Επιπλέον, κατασκευάστηκε το οδικό τμήμα που συνδέει την απόληξη του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία με την Ιονία Οδό, μήκους περίπου 500 μέτρων.
Με την κατασκευή της Αμβρακίας Οδού συνδέεται η Ιόνια Οδός με το αεροδρόμιο του Ακτίου, με την υποθαλάσσια σήραγγα, με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω της οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας) και με τον κόμβο προς Λευκάδα, παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας. Με την παράδοση του έργου ο χρόνος του ταξιδιού από την Αθήνα προς την Πρέβεζα και τη Λευκάδα μειώνεται κατά περίπου 45 λεπτά.
Στη μονάδα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας ο Μητσοτάκης
Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται η μονάδα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας.
«Αυτό το σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης ουσιαστικά θα πρέπει να το φανταστούμε ως μια πολύ μεγάλη μπαταρία. Όταν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας μετακινούμε νερό από τον χαμηλό ταμιευτήρα στον υψηλό και όποτε το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβώς η αντίστροφη πορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως το έργο θα μειώσει τελικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμύρια ευρώ και όταν ολοκληρωθεί «στα επόμενα δύο με τρία χρόνια», θα έχει «σημαντικότατη προστιθέμενη αξία για τη συνολική σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς δεν μπορούμε να προσδοκούμε στη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να έχουμε μεθόδους αποθήκευσης», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο σταθμός αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία θα έχει συνολική ισχύ 680 MW και τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες από 800 γιγαβατώρες πράσινης ενέργειας τον χρόνο, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης εισαγόμενων καυσίμων και εξυπηρετώντας τους στόχους της πράσινης μετάβασης.
Τα συνολικά οφέλη από την ένταξή του στο ηλεκτρικό σύστημα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με σημαντική ελάφρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Για την κατασκευή του σταθμού, που θα διαθέτει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας. Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 60 νέες θέσεις εργασίας, που θα αφορούν εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.