«Η Ελλάδα είναι η καλή ιστορία της Ευρώπης» τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας New York Times για την αλλαγή που φέρνει η νίκη Μητσοτάκη και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Αν ψάχνετε για μια αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δείτε την Ελλάδα. Ναι, διαβάσατε σωστά. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της σε μια καταστροφική ύφεση, η Ελλάδα έστριψε, η δημοκρατία της είναι άθικτη, οι εξτρεμιστικοί πειρασμοί της νικήθηκαν και ο αντιαμερικανισμός τους έσβησε», γράφει ο αρθρογράφος.
«Οι εκλογές την Κυριακή ανέδειξαν νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον δυναμικό ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και σηματοδοτούν το τέλος ενός κεφαλαίου. Η Ελλάδα απέρριψε τον Αλέξη Τσίπρα, τον αριστερό ηγέτη που έφτασε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής το 2015 πριν ανακαλύψει τον ρεαλισμό. Επίσης, έβγαλε τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο. Στην κορύφωση της κρίσης, η Χρυσή Αυγή είχε γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας», συνεχίζει ο δημοσιογράφος, Ρότζερ Κόεν και προσθέτει πως η Ελλάδα ασπάστηκε πρώτη τον λαϊκισμό και τώρα είναι η πρώτη που τον αφήνει πίσω.
«Παρά την ανεργία που έφθασε σχεδόν το 30%, το γεγονός πως πλησίασε στην έξοδο από το ευρώ, τα τεράστια δάνεια για διάσωση από την πτώχευση, τα προγράμματα λιτότητας και ένα κύμα απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία, η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι ισχυρισμοί για τη διάλυση της δημοκρατίας είναι υπερβολικοί».
«Η "κολωτουμπα" ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για τη στάση της Ελλάδας το 2015 όταν ψήφισε σε δημοψήφισμα για να απορρίψει τους όρους για διεθνή διάσωση, και μετά ο Τσίπρας, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τα αποτελέσματα και ολοκλήρωσε μια διάσωση με ακόμη πιο δύσκολους όρους», σημειώνει ο αρθρογράφος και εδώ κάνει μια αναφορά στο Brexit λέγοντας στους Βρετανούς πως οι δημοκρατίες αλλάζουν γνώμη όταν παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις.
«Αυτός ο ακροβατισμός έχει τελειώσει. Ο Μητσοτάκης είναι εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, από μια από τις κυριότερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Για να εκλεγεί, έπρεπε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει τις αντιλήψεις ότι ήταν πολύ φιλοαμερικανός και πολύ τεχνοκρατικός. Μέσα από μια σκληρή εκστρατεία, στην οποία υποσχέθηκε να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, να ξεμπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις, να φέρει σε πέρας μια ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει αποδοτικότητα στον δημόσιο τομέα, ο Μητσοτάκης έπεισε τους Έλληνες ότι ήταν ο άνθρωπος για να ανάκτηση της ανάπτυξης. Με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει τα μέσα να προωθήσει γρήγορα το πρόγραμμά του», προσθέτουν οι ΝΥΤ.
«Δεν θα είναι εύκολο. Αν και η ανεργία έχει πέσει σε περίπου 18% και έχει επιτευχθεί μέτρια ανάπτυξη, η Ελλάδα εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους φορολογικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Γερμανία και άλλοι πιστωτές που την υποχρεώνουν να παράγει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Μητσοτάκης θα χρειαστεί να πετύχει μια πράξη εξισορρόπησης για να τηρήσει την υπόσχεσή του να προωθήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις με περικοπή των φόρων», αναφέρει το άρθρο. «Θα πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Το παλιό μοντέλο δεν θα λειτουργήσει», γράφει το άρθρο.