H Νίκη Κεραμέως είναι η νέα υπουργός Παιδείας στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Έχει πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Paris II και το Harvard Law School. Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Η Νίκη Κεραμέως εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Εν συνεχεία εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη ενώ από το 2007 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Παράλληλα είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece και δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης.
Ακόμα είναι ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευθεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.
Η Νίκη Κεραμέως διετέλεσε το 2014 μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
Από το Νοέμβριο του 2016 είναι Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι έγγαμη, έχει δύο παιδιά και μιλά τρεις ξένες γλώσσες. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στη διαμόρφωση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, το δικαίωμα ψήφου Eλλήνων ομογενών, και τη βελτίωση καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων.
Συγκεντρωτικές δομές στην παιδεία - Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
«Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη», είχε τονίσει λίγο πριν τις εκλογές στη LiFO η Νίκη Κεραμέως, ενώ, όσον αφορά τη χρόνια παθογένεια στον χώρο της εκπαίδευσης, επισημαίνει ότι: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν εμπιστεύεται, κατά βάση, τον εκπαιδευτικό και δεν επενδύει σε αυτόν».
«Σε διοικητικό επίπεδο, θα εντόπιζα την παθογένεια στον ασφυκτικό έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας και στις υδροκέφαλες, συγκεντρωτικές δομές, με άλλα λόγια στον χαμηλό βαθμό ελευθερίας και αυτονομίας των σχολικών μονάδων, που συνακόλουθα εντείνει την εσωστρέφεια του συστήματος εν συνόλω», είχε τονίσει η Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας ότι χρόνια προβλήματα που απαντούν και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης, όπως η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, κυρίως σε βοηθητικό προσωπικό, αλλά και η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η έλλειψη υποδομών, συνιστούν σοβαρή τροχοπέδη για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Στην ίδια συνέντευξη η Νίκη Κεραμέως είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μετουσιωθεί σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η τήρηση της νομιμότητας στα ανώτατα ιδρύματα αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ελευθερίας και έκφρασης και ταυτόχρονα θωρακίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.