Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times στο Κυριακάτικο φύλλο ασχολείται με την κατάσταση στην Κύπρο μετά την οικονομική κρίση και το μνημόνιο.
Ο συντάκτης αναφέρει παραδείγματα Κυπρίων που μετά τη σύναψη του μνημονίου έχασαν τις δουλειές τους καθώς οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν χρεοκώπησαν. Η ανεργία τον Μάιο έφτασε στο νησί το 16,3%, αυξημένη κατά 16,4% στους μήνες που ακολούθησαν το μνημόνιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει ανέβει και άλλο από τότε. Για τα άτομα κάτω των 25 ετών το ποσοστό φθάνει το 30%.
Αντί να λύσει τα προβλήματα της Κύπρου, το σκληρό πακέτο μέτρων έχει μετατρέψει την τραπεζική χρεωκοπία σε μια βαθιά ύφεση σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 9% φέτος και 4% του χρόνου. Τα νούμερα είναι μεγάλα αλλά, αν σκεφτεί κανείς την προϊστορία του ΔΝΤ στο να υποτιμά τις επιπτώσεις των μνημονίων στην Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξα. Η Sapienta Economics, συμβουλευτική εταιρεία στη Λευκωσία, υπολογίζει την ύφεση σε πάνω από 24% φέτος. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ σε όλα τα κράτη της ΕΕ από την αρχή της οικονομική κρίσης.
Παρά το μικρό οικονομικό μέγεθος της Κύπρου, το νησί φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία ως πεδίο δοκιμών για λύσεις που μπορεί να αντιμετώπισουν την κρίση που δεν λέει να σταματήσει. Ο πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται να ασπάζεται αυτή την άποψη και σε επιστολή του στην Τρόικα αναφέρει ότι η Κύπρος έχει οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση που θα χειροτερέψει και τους ζήτησε να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.
Ο συντάκτης των ΝΥ Times κάνει λόγο για βαθιά δυσπιστία των Κυπρίων απέναντι στην Κυβέρνηση και φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Μια γενική αίσθηση των Κυπρίων είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, μιας μεγάλης βιομηχανίας στην Κύπρο.