Επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο πρίγκιπας έφτασε χθες στην Αθήνα, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στη χώρα μας και το βράδυ βρέθηκε στο εθνικό μνημείο.
Το «παρών» στην επίσκεψη έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
The Crown Prince visits the Acropolis of Athens, accompanied by the Greek PM…
— سعود بن سلمان الدوسري (@999saudsalman) July 26, 2022
Just as Greece’s monuments and ancient sites are marvels to the world, we hope to see the same happen in Saudi Arabia as the tourism sector greatly expands 🇸🇦🇬🇷#ولي_العهد_في_اليونان pic.twitter.com/Fy4RmoNANw
Διμερείς συμφωνίες
Νωρίτερα, ο πρίγκιπας διάδοχος είχε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφησαν και διμερείς συμφωνίες.
Παρουσία του πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου οι εκπρόσωποι των εταιρειών Mena Hub, TTSA, ΔΕΗ και CYTA υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor. Πρόκειται για επίγεια και υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταφοράς δεδομένων, που θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στη συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, όπως και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που «μπορεί να γίνει "γέφυρα"», ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τη «γηραιά» ήπειρο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Εξάλλου, και στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκανε αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας.
«Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί, επίσης, το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες» ανέφερε σχετικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον πρίγκιπα διάδοχο τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.
Επίσης, θεσμοθετήθηκε επίσημα, με την υπογραφή συμφωνίας, η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που «εδραιώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς: ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτικού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας και στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ