Τον περασμένο Ιούνιο, όταν εξελισσόταν το θρίλερ για την 5η δόση,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχε διατυπώσει ξεκάθαρα την πρόταση του στην ελληνική κυβέρνηση: πάρτε δάνεια και δώστε μας ήλιο, απηχώντας τις επενδυτικές διαθέσεις των γερμανικών κεφαλαίων.
Τώρα που η καταβολή ή μη της 6ης δόσης, επαναφέρει το σκεπτικισμό και τις αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης γύρω από τη "διάσωση" της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια επανέρχεται με συγκεκριμενοποιημένη μορφή.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο Αμβούργο σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια, αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο"Ήλιος" που προβλέπει τη διάθεση 200χιλ στρεμμάτων με έτοιμες άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων έναντι μισθώματος, για 25 έτη σε Γερμανούς επενδυτές.
Οι περιοχές αυτές θα λειτουργούν με χαρακτηριστικά «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών», δηλαδή σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια» ή αλλιώς θα συντομευτούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και θα υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης.
Ουσιαστικά πρόκειται για επένδυση έτοιμη να αρχίσει να αποδίδει υπεραξία από την πρώτη στιγμή, κάτι πραγματικά πολύτιμο εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ως το 2020 ο στόχος είναι να παραχθούν 2,2 GW και έως 10 GW ηλιακής ενέργειας-όση δηλαδή είναι περίπου η ενέργεια που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα- μέχρι το 2050. Μιλάμε για επένδυση που απαιτεί κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη των πάρκων, χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητητη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς που θα μεταφέρουν τον ήλιο του νότου στον παγωμένο βορρά. Στο βαθμό που το σχέδιο "Ήλιος" αρχίζει να υλοποιείται θα απαιτηθεί ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να πραγματοποιείται ομαλά η εξαγωγή ενέργειας και η χώρα να μετατραπεί σε παραγωγό και τροφοδότη ενέργειας της Ευρώπης.
Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ) θα αποτελέσει καθώς φαίνεται χαρακτηριστικό του άμεσου μέλλοντος και αυτό πιστοποιείται κι από τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί ώστε ως το 2020 το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ.
Το σχέδιο "Ήλιος" εξάλλου θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της οδηγίας 28/2009 που δίνει τη δυνατότητα για «εικονικές πωλήσεις» ισχύος από ένα κράτος-μέλος με πλεόνασμα παραγωγής σε άλλα που έχουν έλλειμμα. Με απλά λόγια ο ανήλιαγος βορράς θα μπορεί να εκμεταλλεύεται το φωτεινό νότο και τον ήλιο, ώστε να επιτυγχάνει τους "πράσινους" στόχους, χωρίς τεράστια δαπάνη κεφαλαίων, άρα και με μεγαλύτερο κέρδος, καθώς η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα θα πιστώνεται ως γερμανική.
Από αυτή την άποψη το φιλόδοξο σχέδιο επένδυση στον ήλιο συνδυάζει την αναπτυσσόμενη αγορά των πράσινων κεφαλαίων(που στην περίπτωση που ο καπιταλισμός ξεπεράσει τη δομική του κρίση θα αποτελέσει το νέο τεχνολογικό υπόδειγμα)με τη μεταφορά κεφαλαίων από την πλασματική οικονομία στην πραγματική προσφέροντας υψηλά ποσοστά κέρδους(εφόσον η συμφωνία της 21ης Ιούλη εγγυάται τη χασούρα από το όποιο κούρεμα) στα πλαίσια ενός σχεδίου Μάρσαλ.
Ταυτόχρονα προσφέρει στην ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, εντάσσοντας την εκ νέου στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας με αντάλλαγμα τη "διάσωση" της.
Φυσικά το νέο καθοδικό κύμα ύφεσης που βυθίζει την παγκόσμια οικονομία, η συνεχιζομένη υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης και η θεσμοποιημένη λιτότητα, μάλλον γεμίζουν μαύρα σύννεφα τον ήλιο που ετοιμάζεται ως μετανάστης(καλοδεχούμενος) να ταξιδέψει προς βορρά και να ζεστάνει τις τσέπες και τα σπίτια των επίδοξων επενδυτών ,βόρειων και νότιων, που μετατρέπονται σε όψιμους οικολόγους.
σχόλια