Την στήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, απέναντι στις προσβολές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.
«Οι προσωπικές προσβολές σε βάρος του προέδρου Μακρόν και η γλώσσα μίσους με στόχο την Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, υποδαυλίζει το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη στον Εμάνουελ Μακρόν και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί για ένα αποτρόπαιο έγκλημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πηγές, η συνομιλία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα και συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.
Personal insults against President Macron and hate speech targeting France by the Turkish leadership is unacceptable, fuels religious hatred and undermines peaceful coexistence. Full support and solidarity to @EmmanuelMacron and the French people, still mourning a heinous crime.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 25, 2020
Εν μέσω εντάσεων σε πολλαπλά μέτωπα, αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 17.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ και μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.
Η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας με φόντο τις πρόσφατες ισλαμιστικές επιθέσεις πήρε το μεσημέρι νέες διαστάσεις, μετά και την παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σχολιάσει πως ο Γάλλςο ομόλογός του χρειάζεται «ψυχοθεραπεία», με αφορμή δηλώσεις του Μακρόν για τον ακραίο ισλαμισμό.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Εμάνουελ Μακρόν είχε επισημάνει, την Παρασκευή στη Σορβόνη, ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αντιδράσεων από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, με στόχο το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά. Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi προχώρησαν ήδη στην πράξη, αποσύροντας τα γαλλικά προϊόντα, ενώ δεν έδωσαν απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο.
Το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα. Στο Κουβέϊτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP, του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί. Επίσης ο Μωχάμεντ Αλ Μοταϊρί, επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.
Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον στο Παρίσι, οι εκκλήσεις για εμπορικό μποϊκοτάζ συνιστούν μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία διόλου τυχαία, αλλά υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.