Ένα άρθρο του Γιάννη Σαραντάκου στο Έθνος, στις 23 Ιουνίου του 2012, σε χαρούμενες δηλαδή και ανύποπτες στιγμές αφού μόλις είχε σχηματίσει κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός, προσθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στη θύελλα που προέκυψε με την αποκάλυψη της -πολύ οικείας- συνομιλίας του Τ. Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στους «σαμουράι του Σαμαρά» που θα συγκροτούσαν τότε και εξακολουθούν-πλην Μπαλτάκου πλέον-να συγκροτούν την ομάδα κρούσης του Μαξίμου.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που φρόντισε ο κ. Σαμαράς να διορίσει με το που ανέλαβε την εξουσία.
Το άρθρο του Γ. Σαραντάκου στο Έθνος για τους «Σαμουράι του Σαμαρά»
Η ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ
Οι σαμουράι του A. Σαμαρά
O Αντ. Σαμαράς με τη νέα ηγετική ομάδα στοχεύει στον συντονισμό της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, να έχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία, στον στρατηγικό σχεδιασμό και στο επικοινωνιακό πεδίο
Οι σαμουράι του A. Σαμαρά
Συγκεντρωτικός εκ χαρακτήρος ο νέος πρωθυπουργός, φρόντισε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαμηνύσει στους υπουργούς του ότι «όλα θα περνούν από το γραφείο του». Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Αντ. Σαμαρά ξέρουν ότι ακόμη και οι τυπικές ανακοινώσεις δεν «φεύγουν» χωρίς προηγουμένως να τις έχει εγκρίνει ο ίδιος.
Με βάση αυτό το δεδομένο, η πρώτη κίνηση που έκανε μετά τις εκλογές και αμέσως μόλις διεφάνη η προοπτική της συγκυβέρνησης ήταν να στελεχώσει το γραφείο του, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης.
Αλλωστε τα πρόσωπα που από το πρωί της Παρασκευής βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου δεν χρειάστηκε να «περάσουν» καν από την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων του κ. Σαμαρά.
Οι σαμουράι του A. Σαμαρά
Ο στόχος του ήταν να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά στελέχη τα οποία γνωρίζει επί μακρόν και άρα δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, ή ακόμη και πολιτικούς του φίλους, με τους οποίους συνδέεται από την εποχή που βρισκόταν σε? πολιτική απομόνωση. Ο στόχος του δεν είναι άλλος από τον έλεγχο κρίσιμων τομέων της διοίκησης και συγκεκριμένα: ο συντονισμός της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η άμεση ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο στρατηγικός σχεδιασμός και τέλος το επικοινωνιακό πεδίο, στο οποίο ανέκαθεν απέδιδε ιδιαίτερη σημασία. Η «ομάδα κρούσης» του πρωθυπουργού αποτελείται από τα εξής κατωτέρω πρόσωπα.
ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών
Οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια δεν εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν απέκτησε τίτλο υπουργού. Ο κ. Λαζαρίδης, που παραμένει η «σταθερά» του «συστήματος Σαμαρά», είχε ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν επιθυμούσε χαρτοφυλάκιο, καθώς έχει ξεπεράσει -προσωπικά- τέτοιου είδους? φιλοδοξίες ή ακόμη και? ανασφάλειες. Οι αρμοδιότητές του είναι πολλές και ποικίλες. Καταρχήν θα έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Θα καθορίζει τις προτεραιότητες, θα εισηγείται τακτικές κινήσεις, θα διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η κυβέρνηση. Παράλληλα θα είναι ο άνθρωπος των «δύσκολων αποστολών». Μαζί με τον κ. Β. Μεϊμαράκη θα αποτελεί τον «μόνιμο» δίαυλο επικοινωνίας της ΝΔ με τους κυβερνητικούς της εταίρους και θα φροντίζει να «σβήνει» τις ενδοκυβερνητικές «φωτιές» πριν αυτές πάρουν διαστάσεις. Τέλος, θα έχει άποψη και για τα οικονομικά, καθώς αποτελεί τον βασικό συντάκτη του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.
Κ. ΜΠΟΥΡΑΣ
Σύνδεσμος κόμματος-κυβέρνησης
Ανέλαβε ήδη τη διεύθυνση του γραφείου του πρωθυπουργού. Ο γενικά χαμηλών τόνων συνεργάτης του κ. Σαμαρά θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού, αλλά -κυρίως- θα επιχειρεί να εκτονώνει τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις οποτεδήποτε και εάν αυτές προκύπτουν. Θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα έχει ανοιχτή επικοινωνία με τους ομολόγους του στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Aναλαμβάνει ρόλο συντονιστή
Πρόκειται για το πρόσωπο που θα έχει (μαζί με τον πρωθυπουργό, φυσικά) την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης. Διατηρεί άψογες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και -εξίσου σημαντικό- με πολλά -αν όχι με όλα- τα στελέχη της ΝΔ που υπουργοποιήθηκαν. Θεωρήθηκε σκόπιμο να έχει τον θεσμικό τίτλο του υπουργού Επικρατείας, προκειμένου να μετέχει στις συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων και να έχει πλήρη εικόνα για τα όσα γίνονται και -ειδικότερα- για τα όσα δεν γίνονται από υπουργούς και υφυπουργούς. Θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό στις επισκέψεις του στα υπουργεία και θα έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με το σύνολο σχεδόν των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Σταμάτης έπαιξε ρόλο στην τελική διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος και ήταν εκείνος που ανακοίνωσε σε πολλά στελέχη την υπουργοποιήσή τους, δείγμα και αυτό της εμπιστοσύνης που του δείχνει ο κ. Σαμαράς.
Τ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ
Ο νομικός για τα δύσκολα
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Αντ. Σαμαράς ήταν ο διορισμός του κ. Μπαλτάκου στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος συνδέεται με μακρά προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της νομικής συνένωσης των υπουργείων που αποφάσισε ο κ. Σαμαράς, καθώς και το θέμα της κατάργησης των συναρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών, κάτι που ταλαιπωρεί επί σειράν ετών τη δημόσια διοίκηση.
Γ. ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ
Σταθερή δύναμη επικοινωνίας
Μπορεί οι εκπρόσωποι του κόμματος να? φεύγουν, αλλά η μοναδική -όπως αποδεικνύεται- «σταθερή δύναμη» στον επικοινωνιακό τομέα της ΝΔ παλαιοτέρα και τώρα της κυβέρνησης είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο κ. Μουρούτης είναι από τα πρόσωπα που μπορούν να βλέπουν τον κ. Σαμαρά οποτεδήποτε το επιθυμούν και έχει άποψη για όλα. Λάτρης του Διαδικτύου, ο πιστός φίλος του πρωθυπουργού θα έχει την ευθύνη -μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου- της προβολής του κυβερνητικού έργου, του συντονισμού των επικοινωνιακών συμβούλων των υπουργών, καθώς και της ενημέρωσης του κ. Σαμαρά για τον Τύπο. Δεν αποκλείεται δε να ασχοληθεί και με τα θέματα που αφορούν την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, γεγονός που διεφάνη από τις απόψεις που εξέφραζε -μέσω του Διαδικτύου- κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τη δημόσια τηλεόραση.
Ι. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ
Επικεφαλής οικονομικών συμβούλων
Ο πρώην υφυπουργός θα μετακομίσει λίαν συντόμως στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθεί επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον κ. Σαμαρά, δεν θεωρείται τυχαίο ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε τη μοναδική πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Μουρμούρας, πρώην πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, είχε συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, ενώ -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- είναι το πρόσωπο που -μαζί με τον κ. Λαζαρίδη- έχει καταγράψει τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Η «φωνή» της νέας κυβέρνησης
Πρόκειται γα τον μοναδικό? νεοεισερχόμενο στο «σύστημα Σαμαρά», καθώς ούτε με την Πολιτική Ανοιξη είχε σχέσεις, ούτε αργότερα στο εσωτερικό της ΝΔ είχε -στην αρχή τουλάχιστον- ιδιαίτερες πολιτικές σχέσεις. Αντίθετα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε στηρίξει στην «κούρσα» διαδοχής του κ. Καραμανλή, τον Νοέμβρη του 2009, την υποψηφιότητα της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε τις δυνατότητες του νέου σε ηλικία αλλά έμπειρου σε κοινοβουλευτική θητεία στελέχους του κόμματός του και του ανέθεσε τον τομέα των μέσων ενημέρωσης όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Πρόσωπο που έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας, αλλά και γενικά μετριοπαθής, στοιχείο που θα βοηθήσει απόλυτα τις σχέσεις του με τους υπουργούς. Ο κ. Κεδίκογλου έχει την ευθύνη της προβολής της κυβέρνησης και των αποφάσεων που λαμβάνουν οι υπουργοί και της διασφάλισης της ύπαρξης ενιαίου πολιτικού λόγου, κάτι που ουδείς εκ των προκατόχων του (σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις της ΝΔ) είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει.
ΑΓΓ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο πιστός διπλωματικός σύμβουλος
Ο στενός πολιτικός συνεργάτης του κ. Σαμαρά ανέλαβε από την Παρασκευή διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ανήκει στο διπλωματικό σώμα και γνωρίστηκε με τον κ. Σαμαρά την περίοδο που ο τελευταίος ήταν στις Βρυξέλλες. Από τότε ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στη ΝΔ αρχικά και τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οσο αφορά τους Δημ. Πτωχό, Διον. Καραχάλιο και Π. Μαχά, πρόκειται για πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά που ήταν στο γραφείο του στη ΝΔ και συμμετείχαν σε όλες τις συσκέψεις για τον καθορισμό της στρατηγικής. Ο κ. Πτωχός είχε αναλάβει το Διαδίκτυο, ενώ οι κ. Καραχάλιος και Μαχάς είχαν λόγο και για την επικοινωνιακή στρατηγική. Ο κ. Καραχάλιος ειδικότερα είχε αναλάβει και θεσμικό ρόλο, ως υπεύθυνος στις σχέσεις «κόμματος - κοινωνίας».
Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Θα ελέγχει την ΚΟ και θα διαχειρίζεται τις κρίσεις
Προφανώς δεν ανήκει στο «σύστημα Σαμαρά», ούτε πρόκειται να ενταχθεί ποτέ, όπως και σε κανένα άλλο «σύστημα ηγεσίας» της ΝΔ... Ο πρώην υπουργός και πολύ σύντομα πρόεδρος της Βουλής, αφού έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι η πρόταση της ΝΔ για το συγκεκριμένο αξίωμα, θα αποτελεί (μαζί με τον κ. Λαζαρίδη) τον σύνδεσμο της κυβέρνησης με τους βουλευτές και παράλληλα τον δίαυλο επικοινωνίας της ΝΔ με τους κυβερνητικούς της εταίρους. Πρόκειται για την «ολική επαναφορά» του κ. Μεϊμαράκη στο πολιτικό προσκήνιο σε θέση ανάλογη (αν όχι αναβαθμισμένη θεσμικά) με εκείνη που είχε επί των ημερών του κ. Κ. Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται την εμπειρία του, τη δυνατότητά του να διαχειρίζεται εσωκομματικές κρίσεις και να ελέγχει -έως έναν βαθμό- την ΚΟ. Για τον λόγο αυτόν προκρίθηκε έναντι του κ. Αβραμόπουλου, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση στο Μαξίμου ότι οι πρώτες μάχες που θα δοθούν θα είναι εντός Βουλής και θα αφορούν μάλιστα στη στήριξη της κυβέρνησης από την κυβερνητική πλειοψηφία και δη από τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δεν ζήτησε υπουργικό αξίωμα και μένει πιστός στα όσα είχε πει την επομένη της ήττας της ΝΔ, το 2009, για «αποχώρηση από την πρώτη γραμμή»... Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια σιωπής προκειμένου να επιστρέψει παραμονές των εκλογών του Μαΐου και να βοηθήσει αποφασιστικά το κόμμα του. Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό -παρά τις... διακυμάνσεις που υπήρξαν- είναι εξαιρετικές και υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.
σχόλια