O Tσίπρας μιλά για όλα στο περιοδικό Stern

O Tσίπρας μιλά για όλα στο περιοδικό Stern Facebook Twitter
SOOC / Nick Paleologos
0

"Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε για την πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει ένα καρό πουκάμισο και μπλε κουστούμι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας μοιάζει λίγο κουρασμένος η διάθεσή του είναι πολύ καλή", σημειώνει το περιοδικό Stern το οποίο εξασφάλισε την πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το κείμενο είναι οι Andreas Albes, Ferry Batzoglou, Andreas Petzold ενώ η προδημοσίευσή της γίνεται από τον ελληνικό ιστότοπο Τhe Press Project.

H συνέντευξη ξεκινά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να αναφέρεται στον πίνακα της θεάς Νίκης που κρέμεται πίσω από το γραφείο του στο Μαξίμου. «Αυτό θα φύγει», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου. "Πάρα πολλοί από τους άτυχους πρώην ενοίκους αυτού του γραφείου έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα." Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός καλείται να να σχολιάσει την γερμανίδα καγκελάριο με τον δημοσιογράφο να ρωτά αν η Μέρκελ κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών. "Οι συζητήσεις μου μαζί της ήταν πολύ σύντομες για να μπορώ να πω. Αλλά την βρήκα πολύ ευγενική και όχι τόσο αυστηρή όσο μας είχε κάνει να πιστεύουμε ο Τύπος. Την θεωρώ μια πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα." αναφέρει ο πρωθυπουργός ο οποίος συμπληρώνει πως οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για μια επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό ήταν απλές και πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν έθεσε όρους. "Ο Καμμένος θεωρείται δεξιός λαϊκιστής. Υποστηρίζει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις και θα προτιμούσε να διώξει όλους τους μετανάστες στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία. Αυτό ακούγεται πολύ σαν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ." σχολιάζει ο δημοσιογράφος με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται την επιλογή του λέγοντας:"Και βέβαια έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω."

 

O Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει και στην κρίση η οποία έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια κάνοντας αναφορές στην δική του οικογένεια. "Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι «στα σχοινιά» επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση."

 

Σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τα κοινωνικά μέτρα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και την πηγή εσόδων που θα καλύψει το απαιτούμενο ποσό για όλα αυτά αναφέρει πως πρέπει να θεραπευτούν οι πληγές, χωρίς να επανληφθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε. "Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Αντ' αυτών, θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν - παρανόμως. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε."

 

Πόσο χρόνο χρειάζεστε διερωτάται ο δημοσιογράφος.

"Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις.

Τι θα γίνει εάν αποτύχετε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας;

Κανένας Έλληνας δεν περιμένει να έχω μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009. Οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και περιμένουν δικαιοσύνη. Όποιος συνέχισε το πάρτι κατά την διάρκεια της κρίσης τώρα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Εμείς θα το φροντίσουμε. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε υπουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι πρώην εισαγγελέας, ο οποίος ασχολήθηκε επιτυχώς με την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Με την βοήθειά του περιμένουμε να βρούμε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Λεφτά υπάρχουν;
Δύο δισεκατομμύρια ευρώ όμως δεν θα έλυναν το πρόβλημα της Ελλάδας. Λίγες ώρες μετά την εκλογική σας νίκη, λάβατε πρόκληση από τον Ρώσο πρέσβη. Σας υποσχέθηκε χρήματα ο Πούτιν;

Μόνο να ήταν τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια. Αλλά είναι αλήθεια: Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό ωστόσο δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου Πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για την συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς την σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Θέλετε χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα;

Για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών.

Αναφέρεστε στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία. Προκαλέσατε όμως κάποια σύγχυση στην κρίση της Ουκρανίας όταν ήσαστε ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Σταθείτε! Δεν είμαι ο μόνος. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και η φινλανδική κυβέρνηση είναι επίσης επιφυλακτικοί. Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους.

Θα ψηφίζατε λοιπόν κατά της επέκτασης ή της αυστηροποίησης αυτών των κυρώσεων;

Θέλω η ΕΕ να φθάνει σε συμφωνία με διάλογο και να μιλάει με μια φωνή. Στο κάτω-κάτω, και η Ελλάδα υποφέρει από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρχονται και έχει επηρεαστεί η αγροτική μας οικονομία.

Χρειάζεστε και το τελευταίο σεντ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν φθάνατε σε συμφωνία με τους πιστωτές σας; Γιατί επιτρέψατε να αποτύχουν οι συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα;

Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Όποιος έχει τέτοιες τις ιδέες, χάνει τον καιρό του.

 

Το Eurogroup σας παρουσίασε ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συμφωνήσετε στην συμφωνία ως την Παρασκευή.

Τέτοια τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό αποδοχής 80%. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά αυτές είναι σχεδόν σοβιετικές συνθήκες. Θα έπρεπε να τις αγνοήσουμε; Η απογοήτευση θα οδηγούσε τους ανθρώπους στα χέρια της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος. Για αυτό και πρέπει να αλλάξει.

Ο υπουργός Οικονομικών σας Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν φοβάται έναν Αρμαγεδδώνα.

Είπε στην Βουλή: Αν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις, δεν ψάχνεις την ρήξη. Αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου και την ρήξη ως ενδεχόμενο. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Έχετε λοιπόν ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το κοινό νόμισμα;

Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης διότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε βάρος των αδυνάτων - όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο προκάτοχός σας, Αντώνης Σαμαράς, μείωσε το δημόσιο έλλειμμα. Αν η Ελλάδα δεν είχε να αποπληρώνει τα χρέη της τώρα θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει.

Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί. Αλλά το τίμημα που πληρώσαμε ήταν υπερβολικά υψηλό. Η οικονομική μας παραγωγή έπεσε κατά 25%. Αυτό είναι σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η οικονομία μας καταστράφηκε. Δεν έχουμε πλέον αέρα να αναπνεύσουμε.

Τι ζητάτε; Χωρίς ξένο κεφάλαιο θα χρεοκοπήσετε σε μερικές εβδομάδες.

Πρώτα από όλα, δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα από τους κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά 1,9 δισεκατομμύριο. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους θα είναι διαθέσιμοι μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Τότε οι όροι θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε περισσότερη οικονομία, αλλά να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό.

Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας.

Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς.

Και η Task Force που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να κάνει την ελληνική διοίκηση πιο αποτελεσματική;

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Όποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφέρθηκε να σας παραχωρήσει 500 εφοριακούς.

Θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Και όσο θα το κάνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens.

Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις

Η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν προσελκύσετε επενδυτές. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να τους τρομάξει. Θέλετε να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και να ακυρώσετε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη.

Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος. Αρχικά ελέχθη ότι θα εισπράτταμε 50 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις. Τρία χρόνια μετά, φθάνει συνολικά τα πέντε δισεκατομμύρια.

Η υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις διαλύεται λοιπόν;

Θα δούμε. Αλλά θέλουμε το κράτος να ελέγχει κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ώστε να εισπράττουμε τα κέρδη. Ως τώρα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθεντο για την μείωση του εθνικού χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και δεν μπορείς να σώσεις μια χώρα με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία Fraport με έδρα την Φραγκφούρτη εμπλέκεται στην εξαγορά 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Είναι υπό συζήτηση το θέμα;

Η τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ήταν δίκαιη. Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος του τουριστικού τομέα μας. Έτσι κερδίζει η Ελλάδα τα προς το ζην. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε.

Ας γυρίσουμε στη σχέση σας με την Γερμανία. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε μια γελοιογραφία η οποία παρουσίαζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Ναζί που ετοιμάζεται να φτιάξει σαπούνι από ελληνικά σώματα. Σε μια συνέντευξή σας στο stern.de την περιγράψατε ως ατυχή.

Και βέβαια δεν ταυτίζομαι με αυτό. Αλλά η σάτιρα είναι σάτιρα. Και δεν έχει κανόνες. Τέλος πάντων, οι Γερμανοί δεν είναι και ακριβώς προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες. Δυσφημιστήκαμε ως έθνος τεμπέληδων. Αυτό που πρέπει τώρα να πετύχουμε είναι μια νέα κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Σέβομαι την Γερμανία. Δεν είναι μόνο η χώρα της Deutsche Bank. Είναι και η χώρα του Γκέτε, του Καντ, του Αϊνστάιν και του Γκίντερ Γκρας.

Να μην ξεχνάμε και τον Μαρξ.

Και τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Ως Πρωθυπουργός, η πρώτη σας επίσημη πράξη ήταν να επισκεφθείτε ένα μνημείο αντίστασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο. Αντ' αυτού, ήθελα να ξυπνήσω τη μνήμη των ριζών του λαού μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πέθαναν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δικαιοσύνη. Για όλη την Ευρώπη. Η ήπειρός μας έχει κοινή ιστορία την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές. Οι Γερμανοί αγαπούν τους Έλληνες. Και οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Αναφέρεστε στην απαίτησή σας για επανορθώσεις από τον Β' ΠΠ;

Αυτό επικρέμαται πάνω από τα δύο έθνη μας επί 70 χρόνια. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια ομάδα δράσης η οποία ξεσκονίζει τα γερμανικά αρχεία, αναζητώντας έγγραφα που θα ενίσχυαν τους ισχυρισμούς σας.

Και υπάρχει μια καλά θεμελιωμένη μελέτη για τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του δανείου των 476 δισεκατομμυρίου κατοχικών μάρκων τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να εκδώσει στο Γ' Ράιχ. Σε σημερινά λεφτά θα ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τους τόκους, 70.

Το θέμα δεν είναι τα χειροπιαστά κεφάλαια, αλλά τα ηθικά θέματα. Το γεγονός ότι η Γερμανία τακτοποιεί το χρέος της. Ακόμη και αν ήταν μόνο ένα ευρώ.

Θα πάτε το θέμα στα δικαστήρια;

Αυτό θα ήταν η τελευταία λύση. Είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Είναι ο μόνος δρόμος για να διευθετήσεις μια διαμάχη.

Αυτό είναι σίγουρα καλή αφετηρία για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σας.

Ακριβώς. Θέλω μια λύση win-win, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Θέλω να σώσω τους Έλληνες από μια τραγωδία και να αποτρέψω τον διχασμό στην Ευρώπη.

Στην αρχή της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» που κατευθυνόταν προς το παγόβουνο. Αισθάνεστε κι εσείς σαν να στέκεστε στην γέφυρα του Τιτανικού;

Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε πριν από καιρό. Οδηγούμε τις σωστικές λέμβους και ρίχνουμε σωσίβια σε εκείνους που πνίγονται γύρω μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM