O Τσίπρας στις Βρυξέλλες

O Τσίπρας στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
3

Με αισιοδοξία για συμφωνία πηγαίνει η ελληνική πλευρά στο αποψινό ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που δεν «εκπέμπεται» πάντως από την άλλη πλευρά.


Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά με την πρόταση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Έθνους η διαφορά είναι πλέον στα 750 εκατομμύρια ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός πάει σήμερα στις Βρυξέλλες κομίζοντας και άλλες συμβιβαστικές προτάσεις.

Για τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σε μερίδα του διεθνούς Τύπου σχετικά με απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν, κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια, στελέχη της κυβέρνησης ήταν εξοργισμένα και  απέδιδαν τις διαρροές στους «σκληρούς» της διαπραγμάτευσης που επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια για λύση μέσα από την τριμερή.


«Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις»


Η ελληνική συμπληρωματική πρόταση

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά στην πρόταση που έστειλε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Θυμάστε τι λέγαμε παλιά για την τηλεοπτική "Λάμψη" του Φώσκολου; Ότι η εξέλιξή της είναι τόσο αργή που αν σταματήσεις να την παρακολουθείς και την ξαναπιάσεις μετά από ένα τρίμηνο δεν θα έχεις χάσει και τίποτα...Μου φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις "πολιτικές εξελίξεις". Αν πεις "τους βαρέθηκα πια" και ξανανοίξεις τα αυτιά σου και την TV σου μετά από τρεις μήνες, δεν θα έχεις χάσει και τίποτα... Το ίδιο παραμύθι θα ακούσεις: "Το επόμενο eurogroup θα είναι το κρίσιμο... η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων... οι ξένοι παραμένουν αδιάλλακτοι" κ.λ.π. Τελικά όμως, γιατί τέτοια ακινησία; Μήπως μας δουλεύουν όλοι αυτοί οι βαρουφάκηδες και βαριούνται να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να μιλάνε και να πουλάνε τσαμπουκά και φιγούρα;
Ζούμε την ημέρα της μαρμότας.Είδηση σαν και αυτή θα μπορούσε να γίνεται copy paste κάθε μέρα εδώ και 3 μήνες και ίσως και για τους επόμενους 3-4 μήνες (μέχρι την επιστροφή στη δραχμή που ίσως είναι ο τελικός στόχος των Ρωσοτσολιάδων).