Αντίθετος στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Στην Ελλάδα, οι εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται αυτοτελώς, παρά μόνο από τη δημοσιογραφική κάλυψη των υποθέσεων έσχατης μορφής έμφυλης βίας. Ο όρος ανθρωποκτονία αδυνατεί να καταδείξει τη στοχοποίηση θυμάτων λόγω του φύλου τους.
Μέχρι στιγμής, το 2024 έχουν καταγραφεί στη χώρα 15 γυναικοκτονίες, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 19.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εν γνώσει των αστυνομικών αρχών.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος. «Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει το θέμα ως εξής: το ποινικό μας σύστημα και όλων των προηγμένων χωρών του κόσμου, προστατεύει την ανθρώπινη ύπαρξη, την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να είναι άνδρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος και δεν μπορούμε να ρευστοποιήσουμε την έννοια του ανθρώπου μέσα στο ποινικό σύστημα, και να πούμε άλλος άνθρωπος είναι ο ένας - άλλος άνθρωπος είναι ο άλλος. Αν κάποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών, εφόσον κριθεί ένοχος, που σημαίνει ισόβια δεσμά» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.
«Αν ορίσουμε τη δολοφονία ενός ανθρώπου -ας πούμε της γυναίκας- ως κάτι ξεχωριστό στο ποινικό σύστημα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το ποινικό σύστημα θα επιβάλει και πάλι την εσχάτη των ποινών. Το θέμα που πρέπει να μείνει στην κοινωνία, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι να συνεχίσει ο όρος γυναικοκτονία στη δημόσια συζήτηση για να εκπαιδεύει τον κόσμο στον σεβασμό του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και ειδικά προς τις γυναίκες, από το σχολείο» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στο Open.
«Όλοι όσοι μιλούν στη θεωρία λένε ότι κάποιος σκοτώνει μία γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα. Υπάρχει αυτή η άποψη. Αλλά είναι αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Φλωρίδης.
«Έχουμε περιπτώσεις που ένας δολοφονεί τη γυναίκα του και αυτοκτονεί, εκεί τι έχεις; Το ποινικό μας σύστημα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και δεν θέλει αυτή να ρευστοποιεί και να κομματιαστεί. Όταν αφαιρείται μια ζωή, εκεί έχουμε την εσχάτη των ποινών. Και από την άλλη μεριά, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας -και στα σχολεία και στην κοινωνία- να κατανοήσουμε το φαινόμενο ότι έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο, μία γυναίκα ή ένα παιδί, και πρέπει να το σεβόμαστε», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]