Η κυβέρνηση "δυσφορεί" από τις δηλώσεις της Τρόικας για εκποίηση Δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ. Ο Πρωθυπουργός διαμαρτύρεται τηλεφωνικά στον Στρος Κάν, ο Πεταλωτής "επαναστατεί" λέγοντας "η κυβέρνηση παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό" και ο Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει ότι "ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα". Όλα αυτά προκαλούν ένα πικρό χαμόγελο. Η Τρόικα έχει στα χέρια της την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας με τη μορφή του Μνημονίου και των κυβερνητικών υπογραφών.
Γιατί να σε ρωτήσουν όταν τους έχεις εκχωρήσει το δικαίωμα να διατάσσουν?
Το Μνημόνιο προέβλεπε το "ξεπούλημα" κρατικών περιουσιακών στοιχείων και αυτό η κυβέρνηση το ήξερε όταν έβαζε την υπογραφή της. Μια ανάγνωση του είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς εκχωρείται στους δανειστές μας. Σχεδόν τα πάντα. Το μνημόνιο «διάσωσης» του ΔΝΤ, προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης, θα γίνει χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ξεκαθαρίζει πως «ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας»! Αυτό τα λέει όλα. Παραδείγματα κρατών που έζησαν την εμπειρία των διεθνών τοκογλύφων πολλά. Ακόμη και μια ματιά στο νεοελληνικό παρελθόν αρκούσε.
Γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία στην ηλεκτρονική της έκδοση:
"Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα έναντι 50 δισ. ευρώ. Στον βωμό της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ήρθε σε συμφωνία με την τρόικα των δανειστών για την πώληση:
1 Κάθε εισηγμένης ή μη δημόσιας επιχείρησης. Και ως τέτοιες μπορεί να καταγραφούν (εξ όσων έχουν απομείνει στο Δημόσιο) οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (μειοψηφικό πακέτο), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια (μειοψηφικό πακέτο). Αναφερόμενοι ειδικά στις τράπεζες είπαν πως πρέπει να εκχωρηθούν μη βασικές δραστηριότητες (όπως των συναλλαγών στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών).
Αιγιαλός και παραλία
2 Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Φιγουράρουν δημόσιες εκτάσεις «φιλέτα» στην ηπειρωτική ή στη νησιωτική χώρα, οι βραχονησίδες (πρώτη φορά είχε επιχειρήσει να τις πουλήσει το 1991 ο Κων. Μητσοτάκης). Σε περίπου 72.000 ανέρχονται τα δημόσια κτήματα και 41.000 τα ανταλλάξιμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως δημόσια περιουσία θεωρούνται ο αιγιαλός και η παραλία.
3 Τα εμπορικά ακίνητα. Εκατοντάδες δημόσια κτίρια που βρίσκονται σε κάθε πόλη ή εκτός αυτών μπαίνουν στην τεράστια λίστα τής προς πώληση δημόσιας περιουσίας της χώρας".
Μετά από όλα αυτά, μοιάζει τουλάχιστον ειρωνική και αποικιοκρατική η δήλωση της Τρόικας «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αρχαία μνημεία» και η ειδική επισήμανση έγινε από τον κ. Τόμσεν: «Κανείς δεν θα ήθελε να διακυβεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας». Οι δανειστές βιάζονται να εκποιήσουν ενώ τυπικά τουλάχιστον, δεν έχουμε χρεωκοπήσει. Ποιός τους έδωσε το δικαίωμα?
σχόλια