«Αυτό που διαφοροποιεί την Αθήνα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ο δήμος Αθηναίων, όχι ο δήμος της Αθήνας, είναι ο δήμος των πολιτών της πόλης μας, όχι κάτι απρόσωπο, κάτι ξένο και αυτό κάτι λέει», επισήμανε στην εισαγωγή της τοποθέτησης του σήμερα στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Στη συζήτηση που είχε στην αίθουσα «Καραμανλής» με τον δημοσιογράφο κ. Μάκη Προβατά, ο Κώστας Μπακογιάννης συμπλήρωσε: «Η Αθήνα είμαστε όλοι εμείς, τα παιδιά, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες της πόλης, οι οδηγοί, οι επιβάτες, οι γονείς, οι εθελοντές και έτσι πρέπει να βλέπουμε την πόλη, μέσα από τα μάτια των ίδιων των Αθηναίων».
Για το θέμα που μονοπωλεί αυτές τις μέρες την επικαιρότητα και αφορά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου, δήλωσε με έμφαση ότι η Αθήνα ξυπνάει από μία «χειμερία νάρκη». «Η Αθήνα πολύ πριν την πανδημία βίωσε μία αστική κρίση, με την αποκέντρωση εντός Αττικής κυρίως από τη μεσαία τάξη. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, είτε μιλάμε για κτήρια σε κεντρικά σημεία (Μινιόν, Εθνικό Τυπογραφείο) είτε για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, της Πλατείας Συντάγματος και της Ομόνοιας».
Κώστας Μπακογιάννης: Μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%
Επίσης, αναφερόμενος στην ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης των νέων ανθρώπων για ποιοτική και οικονομική στέγη στην πόλη, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο, το οποίο θα επιβλέπει τις διακυμάνσεις των ενοικίων, καθώς κι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη σωστή και ομαλή κατάσταση στο Airbnb ακολουθώντας παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Βαρκελώνη ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέα μείωση 5% των δημοτικών τελών για τον επόμενο χρόνο, σε συνέχεια της αντίστοιχης φετινής μείωσης κατά 5%.
«Η Αθήνα χρειάζεται ένα παρατηρητήριο για τον έλεγχο των ενοικίων και ένα θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», πρόσθεσε όσον αφορά την ακρίβεια της πόλης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από την πολιτεία να μην υπάρξει άνοδος των αντικειμενικών αξιών μεγαλύτερη του 50%.
«Όταν μιλάμε για την Αθήνα μιλάμε για την Αθήνα του παιδιού, της παιδικής χαράς, του βρεφονηπιακού σταθμού, του σχολείου. Μιλάμε για την Αθήνα του νέου που θέλει να πηγαίνει στο γηπεδάκι ή να έχει χώρο για το skate. Μιλάμε για την Αθήνα του εργαζόμενου, του επιχειρηματία, του οδηγού -είτε οδηγεί αυτοκίνητο, είτε δίκυκλο- την Αθήνα του επιβάτη σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μιλάμε για την Αθήνα των πατεράδων και των μανάδων μας που χρειάζονται ασφάλεια και καλές υπηρεσίες. Μιλάμε για την Αθήνα του εθελοντή. Πρέπει και βλέπουμε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των ίδιων των Αθηναίων», υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «μάχη» που δίνει ο δήμος για την καταπολέμηση της αντικοινωνικής στάθμευσης και υπενθύμισε ότι έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία 800 αισθητήρες για να διευκολύνεται το έργο της δημοτικής αστυνομίας.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι η Αθήνα θα αποκτήσει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος καθώς και ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το πάρκο γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, ότι έχει γίνει η μελέτη για τις εκσκαφές της πολιτείας του Πλάτωνα που είχε υποστεί επιχωμάτωση καθώς και ότι θα κατασκευαστεί ένα μουσείο, όπου θα εκτεθούν τα πολύτιμα εκθέματα, ασύλληπτης αξίας, που παραμένουν στα κοντέινερ του υπουργείου Πολιτισμού.