Το παρασκήνιο και ο απολογισμός των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Το παρασκήνιο και ο απολογισμός των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
1

Να προβάλει τη νέα εικόνα της χώρας, ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πενθήμερο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη επ' ευκαιρία της συμμετοχής του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε διμερώς με 10 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Συνάντησε κατά σειρά τους ηγέτες της Κολομβίας, της Παλαιστίνης, τριών κρατών των δυτικών Βαλκανίων, του Κοσόβου, της Αυστραλίας, της Αρμενίας, της Τουρκίας και ασφαλώς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, τόσο στις συναντήσεις του με διεθνείς επενδυτές, όσο και με την συμμετοχή του σε think tank, αλλά και από το επίσημο βήμα του ΟΗΕ, έστειλε καθαρά το μήνυμα ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα και χαράζει νέους δρόμους μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου». 

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε δύο ομιλίες στον ΟΗΕ, μία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα και μία στην Γενική Συνέλευση στο πλαίσιο της 74ής Συνόδου και είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με επίκεντρο το Κυπριακό.

Με βάση τις συναντήσεις που ανακοινώθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε διμερώς με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον, του πρακτορείου Bloomberg Μάικλ Μπλούμπεργκ (πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης) και με τον σύμβουλο του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στη διάρκεια των πέντε ημερών που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ παρουσία περισσότερων από 250 υποψηφίων επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, σε τραπέζι της Goldman Sachs (παρουσία 30 CEOs), σε γεύμα που παρέθεσε παρουσία επενδυτών ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας στο University Club της Νέας Υόρκης.

Οι επενδύσεις

Το πρόγραμμα των συναντήσεων δείχνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επενδύσεις.  Ο τριπλός στόχος του πρωθυπουργού στο πενθήμερο ταξίδι του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να προβάλει τις θέσεις της χώρας για όλα τα σημαντικά ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμια, και να δείξει ότι συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις όπως για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό που δεν είναι μόνο διμερές θέμα Ελλάδας Τουρκίας.

Στις επαφές που είχε με επενδυτές ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την φιλοεπενδυτική πολιτική, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την άρση των γραφειοκρατικών.

Άλλες επαφές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε δύο συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης -Bloomberg και στην Washington Post- απευθύνοντας κάλεσμα για επενδύσεις.

Για πρώτη φορά μετά από 20 σχεδόν χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε από στήθους ομιλία σε μια βραδιά με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση το βράδυ της Τετάρτης, στην καρδιά του ελληνισμού της Αμερικής, στηρίζοντας το δικαίωμά των ομογενών να ψηφίσουν στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αρχιεπισκοπή όπου είχε συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο.

Επίσης, και μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί (αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες) και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Είχε επίσης μια σύντομη επαφή στο λόμπι του ξενοδοχείου Millenium με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς επίσης μια επαφή γνωριμίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Για καθε ζητημα που ανεφερε υπαρχουν συγκεκριμενοι διπλωματες ( που εχουν ονομα ) και ειναι υπευθυνοι στο να φερουν καποιο θετικο αποτελεσμα. Ο ελληνικος λαος τους πληρωνει τον μισθο.1 ) Γνωριζει κανεις τα ονοματα τους ; 2 ) Γνωριζει κανεις ποια η αποδοση τους στα ζητηματα στα οποια εργαζονται ;