Politico: Στο μικροσκόπιο το μπαράζ συνεντεύξεων Καϊλή και τα περί «συνωμοσίας»

Politico: Στο μικροσκόπιο το μπαράζ συνεντεύξεων Καϊλή και τα περί «συνωμοσίας» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σε μια επικοινωνιακή «αντεπίθεση» επιδίδεται η Εύα Καϊλή, προβάλλοντας το δικό της αφήγημα για την υπόθεση Qatargate, αλλά προκαλεί δυσπιστία. Έτσι σχολιάζει το Politico τις διαδοχικές συνεντεύξεις της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο. 

Η Εύα Καϊλή υφαίνει ένα νέο αφήγημα: Οι αρχές μπορεί να την έβαλαν στο στόχαστρο επειδή ήξερε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπεία, γράφει το Politico στο δημοσίευμα που σχολιάζει πως έπειτα από μήνες σιωπής, κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής της και του κατ’ οίκον περιορισμού, η πιο γνωστή από τους υπόπτους του σκανδάλου Qatargate ξαφνικά ήταν παντού το σαββατοκύριακο. 

Με τρεις συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ήθελε να διακηρύξει την αθωότητά της, λέγοντας ότι δεν πήρε ποτέ καμία από τις φερόμενες δωροδοκίες που σύμφωνα με τις βελγικές αρχές χρησιμοποιούσαν χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, προκειμένου να επηρεάσουν τον μηχανισμό των Βρυξελλών. 

«Αλλά είχε να πει και μια ιστορία ακόμη πιο σκοτεινή από το Qatargate, η οποία περιελάμβανε υπαινιγμούς για δόλια κυβερνητική κατασκοπεία και πως ίσως η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα. Η δουλειά της στη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», γράφει το Politico. 

«Από τη δικογραφία, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν πως οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες μελών της ειδικής επιτροπής (της Ευρωβουλής) Pegasus», είπε στην Corriere Della Sera.

«Το γεγονός ότι εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου κατασκοπεύονταν από μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο», συμπλήρωσε. 

Η βελγική εισαγγελία προτίμησε να μην απαντήσει τα λεγόμενα της Εύας Καϊλή. «Αυτό θα παραβίαζε το απόρρητο της έρευνας και το τεκμήριο της αθωότητας. Οι αποδείξεις θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας. 

Εύα Καϊλή: Η «περιοδεία» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Η Εύα Καϊλή παραχώρησε συνεντεύξεις και στον ισπανικό και γαλλικό Τύπο, με τις οποίες έδωσε συνέχεια στην κατασκοπευτική θεωρία της, γράφει το Politico. 

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην El Mundo, είπε πως οι δικηγόροι της έχουν αποδείξεις ότι όλη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας ότι δεν ξέρει πώς η αστυνομία υπέκλεψε συνομιλίες της με άλλους πολιτικούς. «Δεν με κατασκόπευαν με το Pegasus, αλλά για το Pegasus. Πιστεύω πως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε στην El Mundo. 

Οι ισχυρισμοί της Καϊλή δεν τεκμηριώνονται από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, σημειώνει το Politico. «Το γεγονός ότι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα έπρεπε να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αυτό ξεπερνά το προσωπικό. Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη δουλειά των μελών του», είπε.  

Στις συνεντεύξεις της απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της. «Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί. Οι δικηγόροι μου κι εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση που βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία», δήλωσε στην El Mundo. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η Εύα Καϊλή είπε στους δημοσιογράφους της ισπανικής εφημερίδας να μην δημοσιεύσουν τη συνέντευξη μέχρι να τους δώσει το τελικό ΟΚ, κάτι που «δυστυχώς δεν τηρήθηκε». 

Δυσπιστία για τα όσα είπε η Καϊλή

Οι ισχυρισμοί της προκάλεσαν άφθονη δυσπιστία, μεταξύ άλλων από εκείνους που συνεργάζονταν μαζί της στην επιτροπή Pegasus, ή PEGA. Μάλιστα, τα λεγόμενά της μπέρδεψαν ιδιαίτερα εκείνους που θυμήθηκαν ότι η Εύα Καϊλή είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπονόμευση του έργου της επιτροπής, σημειώνει το Politico. 

«Δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την PEGA», δήλωσε η Σόφι ιν’τ Βελντ, η Ολλανδή ευρωβουλευτής που βοήθησε να συνταχθεί η τελική έκθεση της επιτροπής. «Εξάλλου, ό,τι κάνουμε είναι δημόσιο και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνά μας. Δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα», συμπλήρωσε. 

Η επιτροπή Pegasus και η Εύα Καϊλή

Η απόφαση της Εύας Καϊλή να επικαλεστεί το έργο της στην επιτροπή PEGA έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ανήκει σε μια αμφιλεγόμενη περίοδο της καριέρας της, σχολιάζει το Politico. 

Ενώ η επιτροπή είχε αναλάβει δουλειά, το 2022, η Ελλάδα αντιμετώπιζε το δικό της σκάνδαλο με την παρακολούθηση του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Όμως, η Εύα Καϊλή μπέρδεψε πολλούς, όταν άρχισε να υποστηρίζει δημοσίως πως η παρακολούθηση είναι κάτι σύνηθες και ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας θέσεις του κυβερνώντος κόμματος και όχι του δικού της, υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Επίσης, ενθάρρυνε την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της. 

Επιπλέον, το ένταλμα σύλληψης του Αντρέα Κοτσολίνο αναφέρει ότι ο φερόμενος εγκέφαλος του Qatargate, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, συζήτησε να μπει η Εύα Καϊλή στην επιτροπή PEGA, προκειμένου να βοηθήσει στην προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου. 

Η περιοδεία της Εύας Καϊλή στα ΜΜΕ εγείρει ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση Qatargate τους επόμενους μήνες, σημειώνει το δημοσίευμα. Τελικά η ίδια και οι άλλοι ύποπτοι πιθανότατα θα δικαστούν, όπου οι αρχές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις αποδείξεις τους. Αλλά μέχρι τότε, οι ύποπτοι θα έχουν μια ευκαιρία να διαμορφώσουν και να προωθήσουν το αφήγημα που επιθυμούν, ανάλογα με τους περιορισμούς που θέτει το δικαστήριο για τις δηλώσεις τους. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ