Εύα Καϊλή στη Liberation: «Παρέλυσα από τον τρόμο»

Εύα Καϊλή στη Liberation: «Παρέλυσα από τον τρόμο» Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Για ακόμη μια φορά η γαλλική εφημερίδα Liberation ασχολείται με την υπόθεση του Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή δημοσιεύοντας αποκλειστική συνέντευξη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. 

Τον Απρίλιο η Liberation είχε θέσει μια σειρά από ερωτήματα για την κράτηση της Εύας Καϊλή, ενώ σε προηγούμενο άρθρο τον Δεκέμβριο είχε υποστηρίξει πως ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, είναι ο κοινός παρονομαστής πίσω από τη γνωριμία και τη σχέση της Εύας Καϊλή και του Φρατσέσκο Τζόρτζι.  Υπενθυμίζεται πως μια από τις δύο αναρτήσεις που δημοσίευσε στα social media η ίδια η Εύα Καϊλή είναι του ανταποκριτή της Liberation. 

Όπως αναφέρει, λοιπόν, η Liberation, μετά από αρκετούς μήνες προληπτικής κράτησης, η ευρωβουλευτής, σε αποκλειστική συνέντευξή της, υπερασπίζεται τον εαυτό της από κάθε πράξη διαφθοράς και εξιστορεί τις συνθήκες σύλληψής της και τις πιέσεις στις οποίες δέχθηκε.

«Παρέλυσα από τον τρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην γαλλική εφημερίδα η Εύα Καϊλή. 

Η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την Liberation, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική της καριέρα και έχει στόχο να αγωνιστεί για να αποδείξει την αθωότητά της. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο διαμέρισμά της στις 25 Απριλίου παρουσία των δικηγόρων της, Sven Mary και Christophe Marchand.

Και η Liberation συνεχίζει: «Η ημερομηνία είναι σημαντική. Πράγματι, στη «διάταξη για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης» της Πέμπτης 25 Μαΐου, ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ απαγόρευσε στην Εύα Καϊλή «να έρθει σε επαφή με όλα τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση […] μέσω του Τύπου»Με άλλα λόγια, να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, όρος που δεν επιβλήθηκε σε έναν άλλο ευρωβουλευτή, τον Βέλγο σοσιαλιστή Μαρκ Ταραμπέλα ο οποίος επίσης κρατήθηκε για δύο μήνες πριν αποφυλακιστεί στα μέσα Απριλίου. Αυτή η απαγόρευση είναι το λιγότερο εκπληκτική για ένα δημοκρατικό καθεστώς».

Η ίδια περιγράφει τι έγινε την ημέρα της σύλληψης, πως ήταν με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι στο πάρκινγκ όταν έγινε η σύλληψη και ότι κατόπιν έτρεξε στο διαμέρισμα και ζήτησε από τον πατέρα της να φύγει με το παιδί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Εύα Καϊλή ανέφερε ακόμη πως επιχείρησε να ψάξει τα πράγματα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο παρότι αυτό είχε κωδικό καθώς θυμόταν πως ο σύντροφός της χρησιμοποιούσε πάντα ως κωδικό την ημερομηνία γεννήσεως της μητέρας του. Βρήκε τα χρήματα και αναρωτιόταν τι να κάνει. Πήρε πάλι τον πατέρα της, ο οποίος επέστρεψε για να πάρει την βαλίτσα. Τον ακολούθησαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν στο ξενοδοχείο. Οι αστυνομικοί επέστρεψαν και συνέλαβαν και την ίδια την Εύα Καϊλή, 

Αναφέρθηκε και στην 11η Ιανουαρίου και στις συνθήκες κράτησής της λέγοντας πως δεν την άφηναν να πάρει ένα παλτό που ήθελε, ενώ πρόσθεσε πως το φως ήταν συνέχεια αναμμένο όλο το βράδυ.  

«Με έβαλαν στη φυλακή για κάτι στο οποίο δεν ήμουν μπλεγμένη. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στις συζητήσεις μεταξύ Παντσέρι και Τζόρτζι τις οποίες η αστυνομία άκουγε για ένα χρόνο. Όλα τα χρήματα ήταν δικά τους και το είπαν στον δικαστή. Είναι τόσο προφανές ότι δεν έχω κανέναν ρόλο σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε επίσης. 

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της και μίλησε και για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.«Τον εμπιστεύτηκα απόλυτα (τον Φ.Τζόρτζι). Έχω ζήσει σχέσεις όπου στις οποίες δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Δεν εμπιστευόμουν και δεν το ήθελα αυτό μαζί του. Δεν είχα δει ποτέ αυτά τα χρήματα».

Επίσης, η Εύα Καϊλή είπε στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο εξωτερικό, στη Ρωσία, την Κύπρο ή τον Παναμά. Δεν έχω τίποτα να κρύψω, όλα δηλώνονται. Και έλεγξαν και ξαναήλεγξαν. Και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα δεν υπήρχαν στα χαρτονομίσματα».

Εύα Καϊλή: Θα επιδιώξει συνάντηση με Μέτσολα 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Alpha η Εύα Καϊλή θα επιδιώξει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ίδια η Ιταλίδα πολιτικός απάντησε σε σχετικό ερώτημα αναφέροντας πως δεν έχει υπάρξει μέχρι ώρας τέτοιο αίτημα.


Qatargate - Le Soir: Νέες αναφορές για τραπεζικές κινήσεις

Στο μεταξύ με νέο άρθρο για την υπόθεση του Qatargate επανήλθε η εφημερίδα Le Soir. Σε αυτό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, γίνεται λόγος για την τραπεζική κίνηση των λογαριασμών της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες, αλλά και για τον πρέσβη της Μαυριτανίας.

«Δύο από τους λογαριασμούς της πρεσβείας του Κατάρ στην KBC, προειδοποιεί η Ctif (Μονάδα Επεξεργασίας Οικονομικών Πληροφοριών) σε πρακτικά τα οποία η Soir είχε πρόσβαση, πιστώθηκαν γενναιόδωρα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021: 252.815 ευρώ ο ένας, 49.545 ευρώ ο άλλος. Άλλες μέρες, αναλήψεις 10.000 ευρώ».

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι το επόμενο έτος, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, από τον πρώτο από αυτούς τους λογαριασμούς εξακολουθούσαν να γίνονταν αναλήψεις μετρητών και κάνει λόγο για σύνολο 124.734 ευρώ.

«Δεδομένων των υποψιών για διαφθορά που εμπλέκουν εμφανώς το Κατάρ, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον μέρος των αναλήψεων μετρητών που έγιναν στους διάφορους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό», σημειώνει η Ctif σε μία από τα καταγγελίες που απεστάλησαν στην εισαγγελία, σύμφωνα με την Le Soir. H πρεσβεία του Κατάρ στις Βρυξέλλες δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού εκ μέρους της εφημερίδας.

Στις ίδιες επιστολές, η Ctif εστιάζει «στη σπάταλη συμπεριφορά του πρέσβη της Μαυριτανίας: μεταξύ Μαΐου 2021 και Ιουλίου 2022, κινητοποιήθηκαν 27.000 ευρώ από τον λογαριασμό του στην ING για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ιδιοκτησίας από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι».

« Από τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό αφαιρέθηκαν επίσης σχεδόν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Αρκετά για να τροφοδοτήσουν τις υποψίες των ανακριτών αφού στις 10 Δεκεμβρίου ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τους είχε εκμυστηρευτεί ότι με τον φίλο του Αντόνιο Παντσέρι είχαν εργαστεί όχι μόνο υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ αλλά και της Μαυριτανίας» σημειώνει η Le Soir.

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ