«Η μυωπική δημοσιονομική πειθαρχία κινδυνεύει να αποσυνθέσει την Ευρώπη», δηλώνει η πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου, Λάουρα Μπολτρίνι, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία τονίζει, επίσης, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος και έδειξε αίσθημα ευθύνης».
Σύμφωνα με την Μπολτρίνι « ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολόγισε ότι η χρηματοδότηση ογδόντα έξι δισεκατομμυρίων ευρώ θα προσέφερε στην χώρα του μια προοπτική, αποτρέποντας την μετάδοση της κρίσης. Η εναλλακτική θα ήταν η διακοπή μέχρι άγνωστη ημερομηνία, των απαραίτητων υπηρεσιών και της προμήθειας αγαθών, με συνέπειες που για τον λαό θα ήταν, πιθανώς, βαρύτερες από τα μέτρα αυτά».
Στην ερώτηση της «Corriere» αν «ο Τσίπρας ηττήθηκε και ταπεινώθηκε», η πρόεδρος της ιταλικής βουλής απαντά:
«Πήρε αποφάσεις με διορατικότητα, που δείχνουν ότι είναι ένας ηγέτης με σημαντική προσωπικότητα. Θα πληρώσει το τίμημα, ίσως και σε ότι αφορά την σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά η ανάλυση που τον παρουσιάζει ως ταπεινωμένο είναι επιφανειακή. Είναι αλήθεια ότι οι έλληνες θα πρέπει να κάνουν τεράστιες θυσίες, αλλά να πετύχει, κανείς, τέτοιου ύψους χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη δεν είναι κάτι δευτερεύουσας σημασίας».
Όσο για την στάση κάποιων μελών της γερμανικής κυβέρνησης, η Ιταλίδα πολιτικός και πρώην εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του Οηε για τους πρόσφυγες στην χώρα, προσθέτει: «αν υπερίσχυε η γραμμή των γερακιών θα μπαίναμε στον δρόμο της διάλυσης, προδίδοντας εντελώς το πραγματικό πνεύμα της Ένωσης. Τώρα, όμως, ας σταματήσουμε λίγο, και ας αρχίσουμε μια συζήτηση σχετικά με το που θέλουμε να πάμε».
Η Λάουρα Μπολτρίνι υπογραμμίζει ότι « ο Ματτέο Ρέντσι, αντιτάχθηκε στην έξοδο της Ελλάδας και έκανε αισθητή και την παρουσία της Ιταλίας» και ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας πάλεψε με την στήριξη των Ολάντ και Ρέντσι, μέχρι του σημείου που μπόρεσαν να φτάσουν ».
Όσο για το δημοψήφισμα, θεωρεί ότι «το να ζητηθεί από τον ελληνικό λαό να εκφράσει την βούλησή του, ήταν μια νόμιμη πρωτοβουλία. Όχι για να ελευθερωθεί, κανείς, από την Ευρώπη και το Ευρώ, αλλά για να ελευθερωθεί από κάποιους περιορισμούς που έκαναν την χώρα να υποφέρει και για να ζητηθεί από την Ελλάδα αν ήθελε να δεχθεί τους όρους της Τρόικας. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο εξόδου από το Ευρώ, ο Τσίπρας επέλεξε την μικρότερη ζημιά για τον λαό του και για την ίδια την Ευρώπη: να μην ξεκινήσει μια τραυματική ρήξη».
«Όταν το δημοψήφισμα το προκηρύττει ο Τσίπρας πρέπει να θεωρηθεί ανεύθυνη πράξη, ενώ όταν το αποφασίζει ο Κάμερον εκτιμάται διαφορετικά;», διερωτάται, επίσης, με νόημα, η επικεφαλής της ιταλικής βουλής.
Η Λάουρα Μπολτρίνι δηλώνει, παράλληλα, ότι «Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνον στην νομισματική ένωση, χρειάζεται και η πολιτική ένωση και η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί», πως «δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους» και ότι, στο εξής «πρέπει να υπολογίζονται οι συνέπειες των διαφόρων οικονομικών μέτρων σε κοινωνικό επίπεδο.
Η Ιταλίδα πρόεδρος της βουλής, που εξελέγη βουλευτής με το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, θεωρεί ότι «η πορεία πρέπει να ξαναρχίσει από τα ορφανοτροφεία της Ελλάδας, όπου τα εγκαταλειμμένα παιδιά αυξήθηκαν κατά ποσοστό 300%» και από την επίγνωση ότι «στην Ιταλία και στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και όποιος στα 50 του χρόνια χάνει την δουλειά του κινδυνεύει να αναζητήσει μια στέγη, για να κοιμηθεί, σε εθελοντικές οργανώσεις όπως είναι η Caritas».
Κατά την άποψη, τέλος, της Ιταλίδας πολιτικού και δημοσιογράφου, «πολλά από τα πράγματα που η Τρόικα ζήτησε τα χρόνια αυτά , η Ελλάδα τα έχει ήδη κάνει. Έγιναν περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, μειώθηκαν οι αποζημιώσεις αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι …Και ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ καταβαραθρώθηκε και η χώρα βρίσκεται σε πιο δεινή θέση απ' ότι στο παρελθόν».