Έως το τέλος του έτους όλοι οι πολίτες σε όλη την Επικράτεια θα απολαμβάνουν το ψηφιακό σήμα στους δέκτες τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη σημερινή κατάσταση να υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν βλέπουν τηλεόραση.
Ο υπουργός τόνισε επίσης πως το πρόβλημα με την ψηφιακή κάλυψη αποτελεί παράδειγμα του γεγονότος ότι «οι υποδομές στη χώρα πρέπει να αναπτύσσονται με ισχυρή δημόσια παρουσία και παρέμβαση», καθώς «ο ιδιωτικός τομέας είναι εντελώς ακατάλληλος για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μπγιάλα, ο οποίος μετέφερε στον υπουργό το πρόβλημα της περιοχής του «ολόκληροι οικισμοί να μην βλέπουν τηλεόραση», ο κ. Παππάς τόνισε ότι αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει σε περιοχές όπως η Τρίπολη και η Καλαμάτα και η Καρδίτσα (όπου και στους 30 οικισμούς του Δήμου Αργιθέας δεν υπάρχει σήμα).
«Αυτό είναι μια ντροπιαστική πραγματικότητα για την χώρα και τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους. Οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας-παρόχου του ψηφιακού σήματος έχουν να κάνουν με την πληθυσμιακή κάλυψη και το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αφορούσε το σύνολο της Επικράτειας κι όχι την κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Παππάς. Ο υπουργός επισήμανε δε πως, αν η υποχρέωση αυτή ήταν ανά περιφέρεια, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και το ποσοστό κάλυψης.
Όπως παρατήρησε δε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, η κατάσταση με το τηλεοπτικό σήμα ήταν ντροπιαστική διότι -είπε χαρακτηριστικά- προϋπέθετε δύο «μαύρα»: ένα εκ των προτέρων που ήταν το μαύρο της ΕΡΤ, που την κατέστησε ανενεργή και σε αδυναμία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον πάροχο ψηφιακού σήματος και το «μαύρο» εκ των υστέρων που έχει να κάνει με το «μαύρο» που βιώνουν τώρα οι πολίτες. «Εδώ, έχουμε ένα προφανές παράδειγμα ότι οι υποδομές στη χώρα πρέπει να αναπτύσσονται με ισχυρή δημόσια παρουσία και παρέμβαση και ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εντελώς ακατάλληλος για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες» τόνισε.
Ωστόσο, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα της ώστε να καλυφθεί στο σύνολό του ο πληθυσμός της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή καλύπτεται περίπου το 96,2%. Ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι το τμήμα εποπτείας φάσματος της ΕΕΤΤ με τον κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό προβαίνει στις ανάλογες καταγραφές και ελέγχει σε όλες τις περιοχές της χώρας κι εκεί όπου διαπιστώνει ότι η εταιρεία δεν καλύπτει τις συμβατικές υποχρεώσεις «πρέπει να μπαίνουν τα διοικητικά πρόστιμα ή να γίνονται οι αναγκαίες κινήσεις».
Επιπλέον ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρας ώστε να γίνει η κατανομή συχνοτήτων και να ολοκληρωθεί ο χάρτης, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και του πληθυσμού και θα λαμβάνει υπόψη το πάρα πολύ ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια μέσα στην ΓΓΕΕ για να μελετηθεί πως με βέλτιστο τρόπο θα καταστεί δυνατή η λύση του προβλήματος. Η προσπάθεια αυτή, αφορά τη συγκρότηση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία μελετά τεχνικά ζητήματα και η άλλη μελετά ζητήματα ανώτατης οριακής τιμής. Ταυτοχρόνως έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται το πρόγραμμα κάλυψης τηλεοπτικού σήματος μέσω δορυφορικής λήψης στις παραμεθόριες περιοχές.
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεσμεύτηκε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας «να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό το πρόγραμμα να γενικευθεί και να φτάσουμε στο σύνολο του πληθυσμού». «Και θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.