Για τη Χρυσή Αυγή μίλησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο κ. Ρουπακιώτης, συνδέοντας την πρόσφατη απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πτώση της Χούντας, σημείωσε χαρακτηριστά: «Όταν έπεσε η Χούντα όλοι σπεύσαμε σε πλατείες και σε δρόμους να φωνάζουμε "Δώστε τη Χούντα στον λαό". Φοβάμαι ότι είναι και κάποιοι, οι οποίοι ανέχονται ολιγωρίες και καθυστερήσεις εκείνης της περιόδου, συμμετέχουν και "Δώστε τη Χρυσή Αυγή στον λαό", στη δικαιοσύνη. Ωστόσο κρατείστε αυτό το υπαινικτικό σχόλιο και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».
Και συνέχισε: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τον Μάιο του 2013 ετοιμάσαμε ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχοντας υπόψιν ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Ενώ είμαστε έτοιμοι στην κυριολεξία να δέσουμε τον τόμο και να τον στείλουμε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου [σ.σ. κυβέρνηση Σαμαρά]... στοπ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».
«Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Θα μπορούσε να αποτρέψει μια δολοφονία; Αν ψηφιζόταν από τη Βουλή ομόφωνα, θα έπαιρναν μηνύματα και τα σώματα ασφαλείας κι ενδεχομένως και κάποιοι εισαγγελείς. Θα περνούσαμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία πως το ελληνικό κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού», πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης.
«Σταμάτησε, το κόψανε και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε το νομοσχέδιο ο Μπαλτάκος και ο Σταμάτης [σ.σ. ο Τάκης Μπαλτάκος, τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ο Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός και εξ απορρήτων]. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί το 2014 ενώ είχε δολοφονηθεί πλέον ο Παύλος Φύσσας», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να σταματήσει το νομοσχέδιο, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε πως «τα γεγονότα είναι τρανταχτά» και τα έχει επαναλάβει πολλές φορές σε δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τότε σπεύσαμε γιατί την 1/1/2014 θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα. Πώς θα πήγαινε όταν είχε ανοιχτό το θέμα με τη Χρυσή Αυγή;», είπε για τον αντιρατσιστικό νόμο.
Ο κ. Ρουπακιώτης κατέρριψε επίσης το επιχείρημα περί των 32 δικογραφιών που συγκεντρώθηκαν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.
Δείτε το βίντεο:
σχόλια