Η μετατροπή των δύο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα, τα βίαια στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και ο ρόλος του ως εκπαιδευτή στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση είναι σύμφωνα με το πολυσέλιδο σκεπτικό μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους που έκαναν τους δικαστικούς λειτουργούς να αποφασίσουν την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη.
Οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου αλλά και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος έκριναν ο Ηλ. Κασιδιάρης πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική για την εξέλιξη της υπόθεσης στάθηκε η σχέση που φαίνεται να έχει ο κατηγορούμενος με την οπλοκατοχή. Στη συμπληρωματική κατηγορία αναφέρεται η κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που κλήθηκε να αντικρούσει ο Η. Κασιδιάρης. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, αλλά οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως ο βουλευτής κατείχε και είχε τροποποιήσει τα όπλα με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν πολιτικών και φυλετικών της εχθρών.
Το πολυσέλιδο σκεπτικό για την προφυλάκιση αναφέρεται επίσης στα βίαια περιστατικά όπου έχει στο παρελθόν εμπλακεί ο βουλευτής και τη σκηνή επίθεσης στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Αναφορές υπάρχουν επίσης και στα φωτογραφικά στοιχεία όπου παρουσιάζουν τον Ηλία Κασιδιάρη να ποζάρει με όπλα ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί στέκονται στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή για την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος τονίζεται ότι η απόφαση έχει ξεκάθαρα πολιτικό υπόβαθρο, καθώς δεν μπορεί να σταθεί νομικά το σκεπτικό της προφυλάκισης.