«Μαραθώνιο» συναντήσεων και επαφών στη Νέα Υόρκη, θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από την Δευτέρα που θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ).
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Αντώνη Διαματάρη. Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα βρίσκονται και οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σημαντικές συναντήσεις
Το Πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας.
Η κορυφαία συνάντηση είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.
Οι στόχοι
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:
- Να συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
- Να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες.
- Να λάβει μέρος στις συζητήσεις για μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Στην ατζέντα τα Δυτικά Βαλκάνια
Την πρώτη επίσης αναγνωριστική συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Έντι Ράμα και τον Χάσιμ Θάτσι την Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει το γενικότερο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στις 24/9 με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στις 23/9.
Οικονομία και επενδύσεις
Εξαιρετικά σημαντικές, χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επαφές που θα έχει στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Επίσης θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9), και της εκδήλωσης της Goldman Sachs (24/9).
Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.
Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός σημαντικού think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ομογένεια
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ