Συνάντηση Μητσοτάκη- Ρούτε: Μεταναστευτικό και οικονομία στο επίκεντρο

Μητσοτάκης: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με το βλέμμα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση σήμερα στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. 

Μπορεί η Ολλανδία να έχει τα δικά της ανοιχτά ζητήματα μετά την πρωτιά του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις πρόσφατες εκλογές ωστόσο μέχρι να εξακριβωθεί τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει στη χώρα ο Μαρκ Ρούτε συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διεύρυνση της ΕΕ, τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mαρκ Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης με τον κ. Ρούτε να αναφέρει «θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί». «Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας», είπε ο Ολλανδός πολιτικός. 

Επίσης ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. «Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί», ανέφερε. 

Μητσοτάκης: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα». Σε γενικότερο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα:  «Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».

Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM