Πέντε επώδυνα βήματα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, περιγράφει ο Guardian παρότι, όπως σημειώνει, δύο χρόνια πριν η έξοδος μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα ήταν κάτι αδιανόητο.
Για τον Guardian η έξοδος αυτή θα οδηγούσε κόσμο στα σύνορα, τον πληθωρισμό στο 50% και θα δημιουργούσε μαζική ανεργία στην Ελλάδα ενώ η αποχώρηση θα απελευθέρωνε το χάος στη χώρα αλλά θα έφερνε και δυνητικά αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες χώρες του ευρώ.
Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία σε ένα τέτοιο σενάριο θα εξαρτιόταν για την βρετανική εφημερίδα, από το πόσο υποτιμημένη θα ήταν η νέα δραχμή. Η βρετανική δεξαμενή σκέψης Dawn Holland αναμένει πτώση 50% στην αξία του νομίσματος. Συγκριτικά, το πέσο της Αργεντινής έχασε 70% της αξίας μετά την πτώχευση της χώρας πριν από μια δεκαετία.
Ποια είναι κατά τον Guardian τα βήματα της εξόδου;
1. «Οι εκλογές στην Ελλάδα έφεραν ένα ακατάστατο αποτέλεσμα. Το πολιτικό αδιέξοδο είχε ως συνέπεια τις απειλές των ευρωπαίων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποβληθεί από το ευρώ λόγω της άρνησης για εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω της αντίθεσης αυτής, πολιτική αναταραχή θα αναπτυχθεί στους δρόμους και οι εταίροι θα είναι ακόμη περισσότερο ανήσυχοι. Ένας δεύτερος γύρος των εκλογών στα μέσα Ιουνίου, θα μπορούσε να παράξει ένα ακόμη μεγαλύτερο κατά της λιτότητας εκλογικό αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Αυτό θα σημάνει αυτομάτως πτώχευση.
2. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα μείνει χωρίς κυβέρνηση; Ή αν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν τηρήσει τις αυστηρές προϋποθέσεις διάσωσης;
Η «τρόικα» - η Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - θα έκλεινε πιθανότατα τις «βρύσες» με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στεγνώσουν από ρευστό. Σύμφωνα με τον Jens Nordvig, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της Nomura, αυτό θα σήμαινε ότι τα ευρώ που θα διαχειρίζονταν οι ελληνικές τράπεζες, σταδιακά θα αποκόπτονταν από τα ευρώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη και θα μετατρέπονταν σε ένα ξεχωριστό νόμισμα. Ο Κρίστιαν Σουλτς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, λέει ότι τα 4,2 δισ. που κατεβλήθησαν την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ένεση χρημάτων διάσωσης και η Ελλάδα να φτάσει να πληρώνει συντάξεις και μισθούς σε ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός νέου νομίσματος, κάτι που συνέβη και στην Αργεντινή.
3. Για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από μια χρεοκοπία, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αλλά οι Έλληνες είναι πιθανόν να πιστέψουν ότι το στρώμα τους είναι πολύ πιο ασφαλές από τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια. Σύμφωνα με την Fathom Consulting, η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ψηφίσει πριν ένα νόμο, που θα επιτρέπει την εκτύπωση νέων νομισμάτων,κάτι που θα γίνει γνωστό και επομένως η περίοδος που θα ακολουθήσει δεν θα είναι και τόσο ήσυχη. Για να ελαχιστοποιήσει το πιθανό χάος που θα προκύψει, η ελληνική κυβέρνηση πιθανώς θα επιλέξει να επαναφέρει τη δραχμή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα τις κάνει αφερέγγυες, αμέσως μόλις σταματήσει η ροή χρήματος και επομένως δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την ίδρυση νέων τραπεζών, κάτι που συνέβη και στην Ισλανδία.
4. Το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη είναι πιθανόν να έχει ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η χώρα θα απομονωθεί, οι μικρές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, οι εξαγωγές θα κάνουν βουτιά, η κατανάλωση ίσως πέσει κατά 30% και η χώρα θα βρεθεί βαθύτερα στην ύφεση. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα πιο ακριβά και θα αυξήσει τον πληθωρισμό. Η μαζική ανεργία είναι πιθανό, να οδηγήσει σε φυγή Ελλήνων προς τα σύνορα, που ίσως και να κλείσουν. Δεν είναι απίθανο Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους και στα λιμάνια για να συγκρατήσουν τους συμπολίτες τους. Τα παραδείγματα της Ισλανδίας και της Αργεντινής, όπου η ανάκαμψη υπήρξε εντυπωσιακή, προσφέρουν κάποια ελπίδα, αν και η χρεοκοπία της Αργεντινής έγινε σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία ήταν στα ύψη.
5. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα υποστούν αναμφίβολα ένα σοκ, όπως και οι κάτοχοι ελληνικών εταιρικών ομολόγων. Η επιστροφή σε ένα ελληνικό εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει όλα τα είδη των νομικών προβλημάτων με τις επιχειρήσεις και τις συμβάσεις με το κράτος. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πληρώνουν σε ευρώ και τα κόστη και οι πληρωμές τόκων θα διπλασιαστούν. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια υπάρχει και το κόστος για άλλες ευάλωτες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που θα χρειάζονταν ενίσχυση έως και 1 τρις. Αυτό το βάρος θα πέσει στις πλάτες των υπολοίπων της ευρωζώνης.
Μόλις η χώρα φύγει από την ευρωζώνη, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο νόμισμα θα κλονιστούν. Ο Richard Ward, διευθύνων σύμβουλος του Lloyd στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «τρομερή ύφεση ενδεχομένως για όλο τον πλανήτη". Παρόμοια είναι και η άποψη της UBS.