Σε αναδίπλωση προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τις δηλώσεις της περί απόλυσης των εργαζομένων σε δομές φροντίδας οι οποίοι θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι αφού βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο για λάθος διατύπωση, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου η οποία θα συνδέει την άδεια άνευ αποδοχών με απόλυση.
«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος», ανέφερε σε νεότερη δήλωσή της η κ. Μιχαηλίδου.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση», συμπλήρωσε.
Τι είπε η Μιχαηλίδου για τις απολύσεις
Το πρωί της Τετάρτης, σε δηλώσεις της στο Open, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι θα υπάρχει χρονικό όριο στην άδεια άνευ αποδοχών, που θα δίνεται στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας που δεν εμβολιάζονται. Υπενθυμίζεται ότι όλο το προσωπικό σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου.
«Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να δώσουμε μία περίοδο προσαρμογής ή απόφασης στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί να δει αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Αυτή η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει ένα “ταβάνι”», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η περίοδος μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας μήνας. «Έπειτα από έναν μήνα που ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, ο εργοδότης μπορεί να πει ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να προστατεύσει τους ωφελούμενους. Άρα, έπειτα από αυτόν τον μήνα- δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό διάστημα- να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», συμπλήρωσε στις πρωινές δηλώσεις της στο Open.
«Δεν γίνεται έπειτα από ένα διάστημα αναστολής να μπορεί να “κρατάει” τη θέση του, γιατί το κράτος θεωρεί ότι είναι ακατάλληλος να φροντίσει τον ηλικιωμένο, οπότε ο εργοδότης μπορεί να διακόψει τη σχέση εργασίας», ανέφερε ακόμη για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών.