Tι λένε τα κόμματα για το ΔΝΤ και τις πολύκροτες διαρροές των Wikileaks

Tι λένε τα κόμματα για το ΔΝΤ και τις πολύκροτες διαρροές των Wikileaks Facebook Twitter
0


Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον ενημέρωσε σχετικά με τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στα Wikileaks και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη θέση ότι «αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ-ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ-Γερμανία από την άλλη. Αυτές οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρό μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης -μαζί και η ελληνική κυβέρνηση- υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του τρίτου μνημονίου».


Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν τις κόντρες των ισχυρών και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

"Ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Εύλογα κανείς αναρωτιέται ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή." αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση.


"Αυτό πάντως που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται. Οι διάλογοι μαρτυρούν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με το ΔΝΤ να κρατά μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.


Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην καταλήξει σε μία κατάσταση «χάνω-χάνω» (lose-lose) αλλά να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας. Να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα που δεν τα αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία. Παράλληλα να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει επιτέλους να τρέξουν και να μην κωλυσιεργούν. Ο χρόνος για άλλη μια φορά δε μετράει υπέρ της χώρας." καταλήγει το Ποτάμι.

Πυρά εναντίον του ΔΝΤ εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της  έχει επισημάνει «πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία».

Η πλήρης δήλωση:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενο τους.
Έχουμε επισημάνει όμως πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία.
Ούτε μετά το στραπάτσο του προηγούμενου καλοκαιριού αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, τι περιμένει την χώρα, όταν σπαταλούν χρόνο χωρίς στρατηγική και σχέδιο, μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα χρήματα. Γιατί εκπλήσσονται τώρα ;


Το λέμε εδώ και καιρό.


Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.


Οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.


Είναι ώρα αυτή η Βουλή να δώσει την λύση, με μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με όλους όσους συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία.


Να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ