Τι περιλαμβάνει η συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων Τσίπρα-Τραμπ για τα F16

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων Τσίπρα-Τραμπ για τα F16 Facebook Twitter
3

Τσίπρας και Τραμπ συμφώνησαν χθες για την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά προκάλεσαν αντιδράσεις στην Αθήνα σχετικά με το κόστος και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Η ΝΔ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σχολίαζε: «Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου ήταν «Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια».

Τζανακόπουλος:  Αναγκαία και επωφελής η συμφωνία

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. Σε ότι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας.

Και ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Νομίζω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική».

To έγγραφο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency)  η Ελλάδα  ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία περιλαμβάνει προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιωτές πτήσης και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

"Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO», αναφέρει το έγγραφο.


Επίσης σημειώνεται:«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Δείτε τι αναφέρει το έγγραφο το έγγραφο των Αμερικανών ΕΔΩ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κατ' αρχήν, οι Καμμένος και Τζανακόπουλος δεν εξηγούν τι ακριβώς είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 1,3 δις.Πολύ απλοϊκό μου φαίνεται πάντως, όταν ο Τραμπ μιλάει για 2,4 δις. Και βλάκα στις business δεν τον λες αλήθεια. Θα περιμένουμε λεπτομέρειες.Πάντως, ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΛΛΑΓΗ :ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 75% ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (225 ΨΗΦΟΙ). Αυτό θα αναγκάσει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να χρειάζεται συναίνεση και να μελετά βαθιά κάθε πρόταση νόμου, πριν την φέρει στην Βουλή.Και όχι να βγαίνει ο κάθε νέος υπουργός και να καταργεί τον νόμο του προηγούμενου, μόνο και μόνο για να δείξει ότι κάτι κάνει.
Οι πολιτικές μου πεποιθήσεις γνωστές αλλά αυτή η αναβάθμιση ήταν επιβεβλημένη. Καλώς ή κακώς είμαστε μία φτωχή χώρα που τα F16 αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεροπορίας μας και η αναβάθμιση στην καλύτερη έκδοση που υπάρχει, την Viper, τους δίνουν πολλά χρόνια ζωής ακόμα. Προτάσεις τύπου σουβλατζίδικου από "ειδικούς" του διαδικτύου "να πέρναμε 15 F35, 20 Viper και μία συστοιχία S-400" (και καμιά 50αριά άλλους συνδιασμούς) μόνο γέλια φέρνουν.. Το F35 πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ όπλο και όχι, αμυντικό. Το δόγμα της Ελλάδος είναι κατεξοχήν αμυντικό όπως επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση μία στο εκατομμύριο να το παίξουμε Ισραήλ (βλ. πόλεμος των 6 ημερών) και να επιτεθούμε πρώτοι. Επίσης, το F35 ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ, το άλλο F35 με λίγα, δεν έχει νόημα μία τέτοιου τύπου αντιπαράθεση. Πρόκειται για ένα νέο ΑΚΡΙΒΟ αεροσκάφος, δεν έχει δοκιμαστεί σε κανένα πεδίο μάχης και σίγουρα κουβαλάει, πολλές "παιδικές ασθένειες". Με τα ίδια λεφτά θα αγοράζαμε μία μοίρα F35 (περίπου 30 αεροπλάνα) ενώ τα F16, θα έπρεπε σταδιακά να τα αποσύρουμε με αποτέλεσμα, να συρικνωνόταν πολύ η αεροπορία μας.Κάτι άλλο που δεν βλέπω να προβληματίζει κανέναν είναι σε τι βαθμό θα είναι ετοιμοπόλεμο αν οι ΗΠΑ, αποφασίσουν να κατεβάσουν διακόπτες. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για τόσο σύνθετο ηλεκτρονικό σύστημα που κανένας από τους πελάτες πέραν των ΗΠΑ (με εξαίρεση ίσως το Ισραήλ) δεν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του αεροσκάφους. Με λίγα λόγια, δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά οτι αν ο Uncle Sam αποφασίσει να στο κάνει μή διαθέσιμο "με ένα κουμπί", δεν θα βρεθείς να έχεις ένα λεμόνι που δεν μπορεί καν να απογειωθεί! Στην παρούσα φάση η αντιμετώπιση των F35 μπορεί να γίνει μόνο με την αναβάθμιση του δικτύου αεράμυνας και ραντάρ (κάτι που κοστίζει πολύ λιγότερο) γιατί αν το εντοπίσεις, το έριξες ανετότατα. Το "stealth" είναι ένας μύθος που ακούγεται ωραία, στα αυτιά των απανταχού πελατών ή στρατόκ@@λων αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα απόλυτα αόρατο αεροπλάνο, παγκοσμίως. Η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποκτήσει, F35 (για Ρωσικά ούτε λόγος) αλλά μετά το 2025 κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αν γίνουν τα παραπάνω. Ενδεχομένως θα τα αγοράσουμε και φτηνότερα όπως επίσης, σε πιο αναβαθμισμένη / απροβλημάτιστη έκδοση από αυτές που θα παραλάβουν (;) οι Τούρκοι προσεχώς. Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι εμείς για άλλη μια φορά, είμαστε το καλό σκυλάκι των Αμερικανών ενώ ο Σουλτάνος απέναντι, σκάβει μόνος του τον τάφο του. Δεν θα παραξενευτώ δε, αν τελικά δεν παραλάβει ούτε S400 ούτε F35 με αυτά που κάνει..