Η εφημερίδα Financial Times Deutschland, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι γίνεται μετά;», για την περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Με ολοσέλιδο άρθρο της, με τίτλο «Το τέλος πλησιάζει»,το οποίο αναδημοσιεύεται στο www.tovima.gr η εφημερίδα εξετάζει δυο σενάρια για την επόμενη ημέρα, διεκρινίζοντας πάντως ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει.
Πρώτο σενάριο: «Πάει, τέλειωσαν όλα»
Καταψήφιση Μεσοπρόθεσμου με 149 υπέρ. Σκηνές απογοήτευσης και τρόμου εντός και εκτός Κοινοβουλίου καθώς τρεις βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας μεθυσμένος και δύο δωροδοκηθέντες από τη ΝΔ, καταψηφίζουν.
Οι αγανακτισμένοι πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα φωνάζοντας «Νικήσαμε τους Ναζί», έξω από τις τράπεζες αρχίζει να μαζεύεται κόσμος και η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Η Καθημερινή βγαίνει την επόμενη με τίτλο «Καληνύχτα Ελλάδα»Στο Βερολίνο Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται και σε ανοιχτή γραμμή με Άκερμαν και άλλους τραπεζίτες, τους επιπλήττουν γιατί δεν δέχτηκαν την πρόταση της «ήπιας αναδιάρθρωσης».
Την Πέμπτη το πρωί τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών είναι άδεια, τα τζάμια των τραπεζών σπασμένα και ορισμένα υποκαταστήματα καίγονται. Ο Πρωθυπουργός διστάζει να βγάλει τους στρατιώτες στους δρόμους ενώ την ίδια νύχτα πολλά δις καταθέσεων μεταφέρονται ηλεκτρονικώς στην Ελβετία. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σταματά τις συναλλαγές μέχρι να εκδοθεί διάταγμα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει προσωρινή αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν για να ελέγχει στα σύνορα όσους φεύγουν με πολλά μετρητά μαζί τους. Οι μετοχές κατρακυλούν και το ΧΑΑ αναγκάζεται να κλείσει.
Την ίδια ώρα το ντουέτο Μέρκελ-Σαρκοζί εμφανίζεται στις κάμερες για να διαβεβαιώσει ότι το ευρώ δεν θα αποτύχει. Όμως οι τράπζες στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία κλείνουν και τα διεθνή χρηματιστήρια γκρεμίζονται.
Τότε ο Σαρκοζί , παρουσία του Ρομπάι και του Τρισέ, προτείνει να δοθούν άνευ όρων άμεσα 7 δις. ευρώ στην Ελλάδα. Η Μέρκελ αντιτείνει ότι τότε θα πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της, μαζί με άλλους τρεις στην Ευρώπη. Ο Γιουνκέρ προτείνει να σταλεί ευρωπαϊκή αποστολή στην Αθήνα, αλλά ο χρόνος πιέζει. Τα spread των πορτογαλικών, ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι βελγικές και γαλλικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από άλλες χρήματα.
Χτυπά το τηλέφωνο και είναι ο Παπανδρέου, που θέλει να ανακοινώσει την παραίτησή του. Όσοι είναι στις Βρυξέλλες τον παρακαλούν να μην το κάνει. Εκείνος τους λέει: «Έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χώρα είναι ακυβέρνητη». Η Μέρκελ τηλεφωνεί στον Στάινμαγιερ και του προτείνει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Δεύτερο σενάριο: «Θα τα φτιάξουμε πάλι»
Εδώ περιγράφεται από τους αρθρογράφους- σεναριογράφους ένα πιο ήπιο σενάριο της επόμενης ημέρας.
Οι Έλληνες πανηγυρίζουν για την καταψήφιση, ενώ λίγος μόνο κόσμος συγκεντρώνεται έξω από τις τράπεζες. Η Άνκελα στέλνει sms στον Σόιμπλε με κείμενο «Δεν ρισκάρω. ΑΜ». Παίρνει τηλέφωνο το Σαρκοζί και κανονίζουν ραντεβού την επόμενη στις Βρυξέλλες.Ακολουθεί τηλέφωνο στον Άκερμαν και ανακοινώνεται από αυτόν ότι δέχεται το γαλλικό σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης. Η καγκελάριος τον ευχαριστεί.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα…Η κρίσιμη συνεδρίασης της Βουλής τελειώνει στις 5 το πρωί.. Στη διάρκεια της ο Γιώργος Παπανδρέου προσφέρει δυο φορές την παραίτηση του, αλλά όλοι του λένε να μείνει. Τη νύχτα γίνονται βανδαλισμοί σε τράπεζες, στη Θεσσαλονίκη μία πιάνει φωτιά.
Το ΧΑΑ ανοίγει με απώλειες 5%, αλλά οι συναλλαγές συνεχίζονται. Ο DAX πέφτει κάτω από τις 7000 μονάδες και το ευρώ κάτω από 1,40 δολάρια, αλλά γενικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μια αντίδραση όπως μετά την κατάρρευση της Lehman έχει αποφευχθεί.
Στις Βρυξέλλες, Μέρκελ και Σαρκοζί δηλώνουν μπροστά στις κάμερες ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το ευρώ. Συγκαλείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας με 6-7 δις ευρώ άνευ όρων, προκειμένου να γλιτώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες το ρεζιλίκι της κατάρρευσης του ευρώ επί της θητείας τους. Η Μέρκελ πάντως αντιδρά: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», λέει. Αντιπροτείνει λοιπόν ένα επενδυτικό πρόγραμμα με πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα απορροφήσει. Όλοι συμφωνούν και βρίσκουν την ησυχία τους...