Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Νίκος Τόσκας αναγνωρίζει πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στα Εξάρχεια καθώς και τα πανεπιστήμια και προαναγγέλλει δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
O αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενος και στατιστικά δεδομένα, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση των κλοπών και ληστειών σε σπίτια και το «πεζοδρόμιο» και αποκαλύπτει ότι κατόπιν απόφασης της ηγεσίας έχουν ήδη αποδεσμευθεί από τη φύλαξη επισήμων 720 αστυνομικοί που έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες αστυνόμευσης.
Επιπλέον, ζητεί επανεξέταση διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποκαλύπτει ότι για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης στον Εβρο και την επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για το θέμα των Εξαρχείων ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως «Στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους».
Κληθείς να απαντήσει πώς η αστυνομία θα δώσει λύσεις, όταν προς το παρόν δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή αναφέρει: «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θέλει την παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρομαι στα ΜΑΤ, αλλά στον κλασικό αστυνομικό να κυκλοφορεί στη γειτονιά. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων που πρέπει να λύσουμε. Όχι όμως με τις πρόχειρες συνταγές όπως αυτές που έχει, κατά καιρούς, εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης».
Σχολιάζοντας το αν οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ. απαντά: «Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό».
–