Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» πραγματοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης του να αντιστρέψει το λεγόμενο «brain drain», δηλαδή τη φυγή ερευνητών και επιστημόνων στο εξωτερικό.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain».
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα.
Σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» το 2014 θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain» για να τονίσει στη συνέχεια πως η κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για την αντιμετώπιση του ζητήματος χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια, όπως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.
«Το κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η πόρτα της επιστροφής ανοιχτή για κάθε επιστήμονα που για δικούς του λόγους επιλέγει να πάει στο εξωτερικό», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα από το 2015, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Μιλώντας για το σήμερα επισήμανε ότι οι δαπάνες ήταν στο 0,8% του ΑΕΠ και έφτασαν κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. Στην πράξη σημαίνει ότι από το 1 δισ. 450 εκατομμύρια έχουμε ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως σήμερα από το δημόσιο προϋπολογισμό.
σχόλια