«Σαμποτέρ του εμβολιασμού» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.
«Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν», υπογράμμισε σε συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος με την εξέλιξη της πανδημίας και προβληματισμένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία.
«Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού, έλλειμμα στρατηγικής, προχειρότητα» επισήμανε, τονίζοντας ότι από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί και ότι η υποχρεωτικότητα έχει φθάσει στα όριά της και από την άλλη σήμερα ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην ΕΕ, πουθενά αλλού στον κόσμο.
Να δοθούν θετικά κίνητρα
Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα.
«Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς.
«Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία τού εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΟΕΔΗΝ: Ομολογία αποτυχίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός επισήμανε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς με πλέον των 100 νεκρών την ημέρα που πολλοί θα μπορούσαν να έχουν σώσει τη ζωή τους αν ήταν καλύτερα οργανωμένο το ΕΣΥ».
Επιπλέον καυτηρίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πολυτέλεια η οργάνωση του ΕΣΥ, αντιτάσσοντας «για εμάς είναι αναγκαιότητα», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση η αναγκαιότητα είναι να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και γι' αυτό δεν προχώρησε έγκαιρα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται, ειδικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας.
Τόνισε, δε, ότι για το ποιος θα μπει στις ΜΕΘ γίνεται επιλογή με ηλικιακά κριτήρια. «Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «το προσωπικό που έχει απομείνει είναι 9.000 λιγότερο από τον περασμένο χειμώνα και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, έχει παραδοθεί, δεν αντέχει άλλο, φοράει τη στολή υψηλής προστασίας 8 ώρες».
Ακόμα, σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σχολίασε πως «είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης οι σημερινές ανακοινώσεις».
Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΔΥ ανέφερε ότι θα έπρεπε συνεργεία ιατρών πόρτα πόρτα να επισκέπτονταν τους μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να τους πείσουν.
Συμφώνησε, επίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα στις συγκοινωνίες, αναφερόμενος στον δακτύλιο.
Τέλος, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Γιαννακός υπογράμμισε ότι ήταν «ατυχής από την κυβέρνηση» κι αυτό διότι «πίστευαν από το καλοκαίρι ότι ξεμπέρδεψαν από τον κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς όμως τον βλέπουμε και τον ζούμε εμείς καθημερινά, αλλά κυρίως τον βιώνουν οι ασθενείς οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν χάνουν τη ζωή τους τζάμπα».
Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας, χωρίς δισταγμό και φραγμό, φάσκει και αντιφάσκει
Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε με δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Δήλωση του κ. Τσίπρα στις 28 Ιουλίου, όταν είχε αναγγελθεί το freedom pass ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων: "Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται". Δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των άνω των 60 που κινδυνεύουν περισσότερο: "Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνει ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση"», αναφέρει.
Και επισημαίνει: «Τότε ήταν χαρτζιλίκι και εξαγορά. Σήμερα εισηγείται οικονομικά κίνητρα. Από το μένος του απέναντι στον πρωθυπουργό και την εμμονή του να κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία ο κ. Τσίπρας, χωρίς δισταγμό και φραγμό, φάσκει και αντιφάσκει. Άλλα τότε, τα εντελώς αντίθετα τώρα. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι έτσι υπονομεύει τη δημόσια υγεία, βλάπτει την πατρίδα και τους ανθρώπους της, σαμποτάρει την εθνική προσπάθεια».