Η Αυστραλία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τους τρίτους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς η ΔΟΕ κατονόμασε το Μπρϊσμπεϊν ως «προτιμώμενο εταίρο» για να ξεκινήσει συζητήσεις για τη διοργάνωση του 2032.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ συνεδρίασε την Τετάρτη και ενέκρινε την πρόταση νεοσύστατης επιτροπής που έχει την ευθύνη για μελλοντικούς διοργανωτές, προκειμένου να προχωρήσει σε «στοχευμένο διάλογο» με τους αξιωματούχους υποψηφιότητας της πολιτείας Κουίνσλαντ.
Υπό τη νέα διαδικασία επιλογής της ΔΟΕ, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την έγκριση της υποψηφιότητας του Μπρίσμπεϊν, που θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της Μελβούρνης (1956) και του Σίδνεϊ (2000) και να γίνει η τρίτη πόλη της Αυστραλίας που φιλοξενεί Ολυμπιακούς αγώνες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει αναθέσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι και εκείνους του 2028 στο Λος Άντζελες.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για την υποψηφιότητα, που έχει την υποστήριξη τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας όσο και εκείνης της πολιτείας του Κουίνσλαντ.
«Δεν είναι μια απόφαση ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες, αλλά μια απόφαση υπέρ μίας υποψηφιότητας», σημείωσε ο Μπαχ και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση για τη διοργανώτρια πόλη, παρά μόνο ότι θα ξεκινήσουν «πιο λεπτομερείς συζητήσεις» με το Μπρίσμπεϊν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κόατς, δήλωσε ότι πρέπει ακόμη να γίνει δουλειά, καθώς προχωρά η διαδικασία της διεκδίκησης. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, σε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με την επιτροπή μελλοντικών διοργανωτών», είπε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να σκιαγραφήσουμε το όραμά μας για επιτυχείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες το 2032», συμπλήρωσε.
Αρκετές πόλεις και χώρες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του 2032. Ανάμεσά τους η Ινδονησία, η Κίνα, η Βουδαπέστη, η Ντόχα και η Κοιλάδα του Ρουρ στη Γερμανία.
Η διαδικασία της ανάθεσης των Ολυμπιακών αγώνων- μια μακρά και δαπανηρή υπόθεση, συχνά ανοιχτή σε κατηγορίες για αδικίες- τροποποιήθηκε και μια πιο εξορθολογισμένη προσέγγιση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για τη διοργάνωση του 2032.
Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν το 2019 επιτρέπουν, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «μεγαλύτερη ευελιξία και συνεργασία σε διμερές επίπεδο». Πλέον οι ενδιαφερόμενες πλευρές δεν περιορίζονται σε μία πόλη, αλλά μπορεί να είναι πολλές πόλεις, μία περιοχή ή μία χώρα, ενώ δεν υπάρχουν οι αυστηρές προθεσμίες του παρελθόντος για τις υποψηφιότητες.
Αντί να μπαίνουν σε έναν απευθείας ανταγωνισμό μεταξύ τους- με ανακοίνωση του νικητή 7 χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες- οι διεκδικητές πλέον μπαίνουν σε έναν «μόνιμο, συνεχή διάλογο» με τη ΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να ελέγχονται οι υποψηφιότητες και να αποφεύγονται περιττές δαπάνες.
Η ελπίδα είναι ότι οι συνεχείς, μη δεσμευτικές συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΟΕ και μια δυνητικά διοργανώτρια περιοχή θα βελτιώσει τις προοπτικές του υποψήφιου για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει μελλοντικές υποψηφιότητες αν η αρχική δεν είναι επιτυχής.
Με πληροφορίες από Guardian, AFP