Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενισχύει την απομόνωση της Ρωσίας συνιστώντας πως θα πρέπει να αποκλειστούν από τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα αθλητές και αξιωματούχοι της.
Αν και η ΔΟΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για αλλαγές που «δεν είναι δυνατές σε σύντομο χρονικό διάστημα για οργανωτικούς ή νομικούς λόγους», η κίνηση της επιτροπής αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση του διεθνούς θυμού για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η αποβολή θα πρέπει να ισχύει και για αθλητές από τη Λευκορωσία, ανέφερε στη δήλωσή της η ΔΟΕ, δεδομένης της συμμετοχής της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.
«Ενώ αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις, πολλοί αθλητές από την Ουκρανία εμποδίζονται να το κάνουν λόγω της επίθεσης στη χώρα τους», ανέφερε η ΔΟΕ, η οποία έκανε λόγο για «ένα δίλημμα που δεν μπορεί να λυθεί».
Δεν είναι σαφές ακόμα ωστόσο, πώς η απόφαση αυτή της ΔΟΕ. θα επηρεάσει τους Παρολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο.
Οι Ομοσπονδίες θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την επιβολή τυχόν μέτρων κατά των Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών.
Ωστόσο, η σύσταση θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη σε οργανισμούς όπως η FIFA, το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ώστε να αναλάβουν ισχυρότερη δράση κατά της Ρωσίας.
Η FIFA έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τα μέλη της να αποβάλει τη Ρωσία από το προκριματικό τουρνουά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα βήμα στο οποίο έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής.
Υπενθυμίζεται ότι στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Ρώσοι αθλητές δεν αγωνίστηκαν υπό τη ρωσική σημαία ή το όνομα της χώρας μετά από υπόθεση ντόπινγκ.
Αντίθετα, οι αθλητές εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η «ποινή» αυτή ωστόσο δεν είχε καμία πραγματική επίδραση στους ίδιους τους αγώνες.
Μόνη αλλαγή, ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας που δεν ακουγόταν στις απονομές μεταλλίων Ρώσων αθλητών.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ αποφασίστηκε πως:
- Για την προστασία της ακεραιότητας των παγκόσμιων αθλητικών αγώνων και για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, η ΔΟΕ συνιστά στις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων να μην προσκαλούν ή να επιτρέπουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων σε διεθνείς αγώνες.
- Όπου αυτό δεν είναι δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα για οργανωτικούς ή νομικούς λόγους, η ΔΟΕ προτρέπει σθεναρά τις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και τους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι κανένας αθλητής ή αξιωματούχος από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος με το όνομα της Ρωσία ή της Λευκορωσίας.
Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι, είτε ως άτομα είτε ως ομάδες, θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνο ως ουδέτεροι αθλητές ή ως ουδέτερες ομάδες. Δεν πρέπει να εμφανίζονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή ύμνοι.
- Όπου, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και αυτό δεν είναι δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα για οργανωτικούς ή νομικούς λόγους, η ΔΟΕ αφήνει το περιθώριο στον αρμόδιο οργανισμό να βρει τον δικό του τρόπο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δίλημμα που περιγράφεται παραπάνω.
Παράλληλα, η ΔΟΕ διατηρεί την επείγουσα σύστασή της να μην διοργανωθεί καμία αθλητική εκδήλωση στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
Με βάση τις εξαιρετικές συνθήκες της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και άλλες παραβιάσεις του Ολυμπιακού Χάρτη από τη ρωσική κυβέρνηση στο παρελθόν, έλαβε την ad hoc απόφαση να αποσύρει το μετάλλιο του Ολυμπιακού Τάγματος από όλα τα πρόσωπα που ασκούν επί του παρόντος σημαντική λειτουργία στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή σε άλλη υψηλόβαθμη θέση που σχετίζεται με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2001)
- Dmitry Chernyshenko, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2014)
- Dmitry Kozak, Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου (2014)
Με πληροφορίες των NewYorkTimes/olympics